27 травня: народний календар і астровісник

27 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
На Сидора-Бокогрія вивільга співає, теплий вітер подуває, сонце припікає

Сьогодні мученика Ісидора. Цей святий жив у ІІІ столітті й був родом з Александрії. Походив він з бідної сім’ї, що сповідувала християнство. Коли виріс – його забрали до армії. Високий, дужий, вправний під час навчань (справжній спецназівець) – Ісидор викликав захоплення товаришів і командирів. Утім, загинув він зовсім не в бою, а під час гонінь на християн. Перед стратою його жорстоко мучили, зокрема відрізали язик. Цьому святому моляться, коли є проблеми з вимовою.

Ісидора в Україні називали Сидором. Теплий Сидір – тепле літо, казали українські селяни. А ще прозвали його «Бокогрієм», адже від Сидора наставало справжнє тепло. Все вже було посіяно-посаджено, всі сніги-морози минули, всі пташки – ранні шпаки, пізні ластівки, зозулі, одуди, вивільги прилетіли, навіть встигли вивести потомство. Позаду Вознесіння, попереду радісне зелене свято Трійці. Стоїмо на порозі літа, яке завжди збігає чомусь дуже швидко. Якщо на Сидора була ясна й тепла погода – варто було очікувати гарного врожаю на огірки.

Іменинники сьогодні Микита, Максим, Петро.

Сьогодні 3-ій місячний день. Активність і ще раз активність! Геть лінь, знемогу, апатію та інші маргінальні речі. Отриманої енергії цієї місячної доби мусить вистачити аж на місяць, тож постараймося! Символ дня – леопард. Якщо тигр, так само як і лев, є досить неконфліктними тваринами, то леопард зовсім інший. Він чи не єдина тварина, яка не тільки не піддається дресурі (на противагу тим таки левам і тиграм), але й зверхньо ставиться до людини. В його очах ніколи не побачиш котячої цікавості чи покори – тільки лють, ненависть і виклик. Єдине, що можна згадати, це арабські мініатюри, де суфії-дервіші зображені з леопардами. Цього дня добре вживати гостру їжу, прянощі. Не час укладати шлюб. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +1,7; а найтеплішим у 2007 -  +33,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-