Грицак презентував багатотомне видання про спецслужби України

Грицак презентував багатотомне видання про спецслужби України

Фото
Укрінформ
Україна повертається в європейський дім і тому саме зараз час відкрити і проаналізувати заново ті сторінки історії, які були спотворені Росією.

Про це сказав на презентації в Укрінформі багатотомного видання "Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення" голова СБУ Василь Грицак.

"Саме зараз час відкрити і проаналізувати заново ті сторінки історії, які пов'язують українські землі, а отже й українські спеціальні служби, із загальноєвропейським контекстом. Це видання має стати застереженням для прийдешніх поколінь, щоб не повторювати помилок, які допускалися у минулому, зокрема за радянських часів", - наголосив Грицак.

Голова СБУ зауважив, що правда замовчувалася радянською історією, щоб стерти з пам'яті приклади героїзму й патріотизму українців. "Ті, які пропускала тоталітарна цензура, повністю перекручувалися у совєцькій трактовці".

За його словами, сьогодні Росія зазіхає на історичну правду інших народів і тим самим плюндрує й власну історію. Не наука, а ідеологічні фантазії та марення на історичні теми давно вже стали зброєю у гібридній війні розв'язаній РФ. "Наша відповідь російській інформаційній агресії - це правда, факти, документи", - наголосив голова СБУ.

Він зауважив, що дослідники по крихтах знаходили цінні та важливі для сучасності матеріали часів далекої Княжої доби, Козацької республіки ХVІІ століття, Української революції 1917-1921 років, дій ОУН і УПА під час Другої світової війни та відразу ж після неї.

Перші два томи, презентовані сьогодні, присвячені діяльності вітчизняних спецслужб на теренах нашої держави у ІХ - середині ХVІІ століття та часів національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Це результат спільної роботи Служби безпеки України та Інституту історії України Національної академії наук.

Колектив авторів продовжить роботу над підготовкою наступних томів "Історії спеціальних служб України". "Ми презентували лише перші два томи і це перша ластівка. Далі переходимо до найскладнішого часу. Загалом планується підготувати п'ять чи сім томів", - зазначив директор Інституту історії України, професор Валерій Смолій.

Автори книги – відомі українські вчені: директор Інституту історії України академік Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор Смолій Валерій Андрійович, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор історичних наук, професор Сідак Володимир Степанович, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор Котляр Микола Федорович, доктор історичних наук, професор Степанков Валерій Степанович.

Фото: Юрій Іл'єнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-