25 травня: народний календар і астровісник

25 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вознесіння Христове; миру й любові в кожне зранене серце

Сьогодні одне з дванадцяти (дванадесятих) головних християнських свят – Вознесіння Христове або як його називають в народі – Ушестя. Це свято не тримається числа, але припадає переважно на травень. Його відзначають на сороковий день після Великодня і завжди в четвер. З цього приводу народне прислів’я каже: «Не прийдеться в середу Вшестя». Згідно з християнським вченням, після воскресіння Христа через сорок днів Господь забрав Його на небо. Це останній день, коли можна вітатися словами «Христос воскрес!»

Цього дня господині випікали обрядове печиво у формі драбинок, «щоб було по чому вилізти на небо». Такий ритуальний хлібець несли на кладовище, щоб востаннє колективно пом’янути померлих. Крім печива, готували також пласкі млинці з пшоняного борошна, які називалися «божими онучами». У деяких регіонах випікали також паски та фарбували крашанки на поминки. Селяни в цей день обходили свої посіви, качали по них крашанки, оскільки «на Вшестя жито вже починає викидати колос». До цього дня намагалися повністю обсіятися, бо через десять днів буде Трійця. Вважалося, якщо на Вознесіння гарна погода, то на добрий врожай, а коли слякотлива – то на недорід.

Іменинники сьогодні Герман, Петро, Семен.

Сьогодні зустрічаються 29-ий і перший місячні дні. Проводимо минулий місяць і зустрічаємо новий. Що радять зорі? Зовсім прості речі. Не треба вчитися ходити по канату, ставати на голову або ж робити колесо. Просто потрібно бути вдячним. Дорога до душевної зрілості складається зі смиренності, самовладання, стриманості, помірності, шанобливості і м’якої самодисципліни. Натомість гординя призводить навіть не до поразки, а до катастрофи. Іноді гідний програш кращий за всю пихату гордість переможця. Як казав класик, «лінія, що розділяє добро і зло, пролягає не між країнами, не між класами, не між партіями – вона проходить крізь кожне людське серце». Обов’язково почніть ранок з гарних думок. І закінчіть теж ними.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році: +2,6; а найтеплішим у 2007 -  +30,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-