Гройсман привітав українців з Днем слов'янської писемності та культури

Гройсман привітав українців з Днем слов'янської писемності та культури

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман привітав громадян України з Днем слов'янської писемності та культури.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

“Сьогодні, в день святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, ряд країн Південної та Східної Європи традиційно відзначає День слов’янської писемності та культури. За різними історичними джерелами, видатні візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма”, - зазначив Гройсман.

Він наголосив, що історичний розвиток української культури є невід’ємним від слов’янського світу. “Взаємозбагачення слов’янських культур сьогодні неможливо уявити без української писемної спадщини. Всупереч століттям утисків, яких зазнавала наша мова та культура в часи російської колонізації, українці здійснили справжній інтелектуальний подвиг – не лише відстояли власну національну та культурну самобутність, а й дали поштовх для подальшого розвитку своєї культури та словесності”, - йдеться у вітанні.

Прем'єр також відзначив, що сьогодні українська мова і культура знову стає модною, впливовою, затребуваною у світі.

“І наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати інституційну підтримку для стрімкого розвитку сучасної креативної української культури. Це питання виживання в умовах глобального світу, економічної доцільності та міжнародного престижу нашої держави”, - підкреслив Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, щороку 24 травня українці разом з усіма іншими слов’янськими народами  відзначають День слов’янської писемності і культури.

Це свято було встановлено згідно з указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, покровителів Європи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-