24 травня: народний календар і астровісник

24 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мокія; женіть подалі чорну хмару й продовжуйте спокійно поратися на власному городі

Людину завжди цікавила погода. Від того, якою буде погода, значною мірою залежала доля врожаю: посуха викликала недорід, а часті дощі чи град – вимокання й побиття збіжжя. Тому український (і не тільки) селянин уважно стежив за погодою. Прогностичними переважно вважалися великі свята – Різдво, Водохреща, Миколая, Василя тощо. Але й до невеличких святців теж придивлялися, примічали й запам’ятовували. Гугла й Гідрометцентру раніше не було, тож усі спостереження за погодою трималися в народній пам’яті, передавалися з вуст в уста від покоління до покоління.

Візьмемо, до прикладу, хоча б сьогоднішнє невеличке свято – день святого Мокія. Майже на всьому терені України по ньому завбачували, якою буде погода влітку. Якщо в цей день йтиме дощ, то чекай мокрих жнив: «Мокіїв день мокрий – все літо буде мокрим», «Якщо на Мокіїв день дощ, то буде сорок днів падати». Коли туман – на мокре літо. У народі Мокія вважали «царем граду». Цілком можливо, що християнський святий замінив якесь язичницьке божество з пантеону Перуна, але якого саме – вже не дізнаємось. У народі існувало чимало форм відвороту граду. На Житомирщині як насувалася чорна хмара, жінки брали лопату, якою саджають хліб у піч, й тричі оббігали посів або ж викидали її на поріг; під час грози запалювали громничну свічку, посвячену в Чистий четвер. Дехто викидав з хати свячену вербу. А були й такі ворожбити, котрі замовляннями могли зупинити градові хмари. Цього дня поралися на городі. Вважалося: «Хто на Мокія поле грядки – матиме добрий пожиток». Особливо пильнували за тим, щоб у день святого Мокія висіяти соняшникове насіння. Увечері господиня, скинувши весь одяг, тричі обходила грядку, примовляючи: «Як не можна голо по світу ходити, щоб так не могли горобці моїх соняшників їсти!»

Іменинники сьогодні Кирило і Мефодій, Ростислав, Олександр.

Сьогодні 28-ий місячний день, символом якого є королівська лілія. День Сонця, отже, сміливо налаштовуйтесь на гармонію і світло. Цього дня не можна казати лихі слова, заздрити більш удачливим друзям, скоса дивитися на пронирливих колег, мріяти про помсту над ненависним сусідським собакою, що плутає ваш килимок з газоном чи давити павучка під ванною. Тільки позитив! Всесвіт чекає на вашу усмішку, вона – ваш абсолютно безкоштовний біометричний паспорт до Євросоюзу гарного настрою. Їжу тваринного походження сьогодні краще не вживати. Натомість надавайте перевагу овочам, фруктам, сокам, не забувайте про зелень і горіхи.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 році: +0,5; а найтеплішим у 2007 -  +31,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-