23 травня: народний календар і астровісник

23 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Симона Зілота – свято всіх травників; «Зілот Симон оре, а Спаситель сіє – нехай приймається, а я зілля нарву – хай помагається!»

Сьогодні Симона Зілота, який був одним із 12 апостолів і учнів Ісуса Христа. У давнину це був день, коли жінки, особливо знахарки, збирали лікарські трави. Чому саме на Симона збирали зілля – невідомо, але, скоріше за все, через те, що українське слово «зело», «зілля», виявилися для українського вуха співзвучними з Зілотом (у перекладі з грецької – «ревнивець»).

Обряди збирання трав були дуже цікавими. Зілля годилося заготовляти ще до сходу сонця, коли не впала роса. Жінки йшли до потаємних місць, «де півня не чути і куди не доноситься собачий гавкіт». Відшукавши потрібну рослинку, ставали обличчям на схід, хрестились і, помолившись, поверталися на захід. Зриваючи чи викопуючи її, нашіптували: «Трава-травиця, красна дівиця, не я тебе садила, не я й поливала: Господь тебе садив, Господь і поливав – всякому християнину на поміч дав!» У кожному регіоні були свої звичаї і обряди заготівлі лікарських рослин. Але об’єднувало їх те, що при збиранні зела годилося бути чистим, у свіжій і чистій білизні й одязі. В одних випадках трави зривали голіруч, в інших – лише за допомогою ганчірки, «щоб не сполохати цілющого духу». До кожного зела приказували: «Пресвятая діва Марія ходила по святій горі, зіллячко копала, Симона Зілота споминала: «Стань на поміч нам!» На Полтавщині жінки під час заготівлі трав роздягалися догола, бо «як нарвеш в одежі, то не буде помагати од всякої хвороби». На Півдні України жінки  із зібраних трав робили в коритах купелі й купалися. Після таких ванн частувалися й співали обрядових пісень. А ще цього дня господині годували корів жовтими квітами, «щоб масло було жовтим». Його спеціально тримали для лікування дітей.

З іменинами вітайте Антонія, Таїсію.

Сьогодні 27–ий місячний день. Його символ – золотий тризуб. Найбільш сприятливий час для отримання сокровенних знань і умінь. Якщо хтось захотів стати мольфаром або козаком-характерником – дерзайте! Щоправда, набуті знання передавали у спадок, зберігаючи їх у суворій таємниці. Існує, навіть, повір’я, якщо ворожбит не встиг цього зробити, то приречений на тяжку й мученицьку смерть. Сокровенні знання, тексти примовлянь, замовлянь і нашіптувань, та й ту ж таки рецептуру лікарських трав, передавали найближчій людині, «котра продовжить справу і робитиме тільки добро». Сьогодні можливо знайти вихід із складної заплутаної ситуації; настає час до початку нового життєвого етапу. Але для цього потрібна ваша стовідсоткова готовність.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році:+0,9; а найтеплішим у 2007 -  +32,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-