Будинок зрадника Константинова. Колишній, щоправда…

Будинок зрадника Константинова. Колишній, щоправда…

Укрінформ
Власники квартир ЖК «Фундуклєєвський» вирішили не псувати свято відродження київського велотреку. Дяка їм!

Завтра у столиці помпезно (із 3D-шоу та перфомансами) буде відкрито після «вічної» реконструкції старий велотрек в одному з дворів по вул. Богдана Хмельницького. Він простояв бозна скільки років похмурою пусткою, як знак зламу епох і мало не загинув під сваями елітної житлової новобудови у виконанні кримського забудовника - Володимира Константинова. Його незаконні оборудки досі вилазять мешканцям житлового комплексу боком – через усілякі претензії та судові позови. Місцеві радикали пропонували використати «момент», щоб ще раз привернути увагу до беззаконня стосовно свого майна. Але жителям комплексу вистачило розуму не псувати киянам та вело-спортсменам святкового настрою від довгоочікуваного відкриття треку, в сусідстві з яким їм тепер жити. Люди великодушно погодились не влаштовувати пікети перед очима громадськості та відомих спортсменів, зокрема і мера Кличка. Мовляв, ще встигнемо, велотрек – важливіше. Приємно, коли ми всі - і небайдуже суспільство, і зацікавлена влада, ростемо над собою...

«Окрасою» київського велотреку тепер стала 22-поверхова «махіна» житлового комплексу «Фундуклєєвський», що збудований впритул до нього. «Дуга» елітного житлового «монстру» майже нависає над віражем треку і привертає до себе увагу кричущим ігноруванням усіляких містобудівних норм. Хто міг таке дозволити? Звичайно, таке у нас можливо лише на догоду дуже непростому забудовнику. Ним ще на початку 2000-х виявилась компанія «Консоль ЛТД», що належала екс-голові Верховної Ради Криму, найбагатшому бізнесмену АРК, а нині державному зраднику, Володимиру Константинову. Будучи за українськими мірками чималою величиною, він будував елітну нерухомість по всій Україні. І мав можливість підгрібати чи не найкращі земельні ділянки для своїх проектів. Зокрема, і в столиці. Політичне та бізнесове становище дозволяло.

ЖК «Фундуклєєвський» виріс на дуже «хлібному» місці - в самісінькому центрі столиці і швидше за все забудовник не збирався обмежуватися однією-двома чергами забудови на території, де потихеньку «хирів» старий, здається, нікому не потрібний, велотрек.

Спортивну споруду, судячи з усього, планувалось просто вигорнути (готовий же котлован!) для розширення «Фундуклеєвського». Але не склалося. З початком фінансової кризи в 2008-му фірма «Консоль» оголосила про нестачу фінансування ЖК і зупинила усі роботи на об’єкті. Кілька років об’єкт стояв похмурою «мертвобудовою». Однак майбутні мешканці (теж, судячи з усього, непрості громадяни), які вклали кошти в «костянтинівську» нерухомість, врешті добудували його з власної кишені, витративши додатково майже 40 мільйонів гривень, про що повідомляло видання «Гордон». Вони ж і домоглися здачі будинку в експлуатацію, об’єднавшись в ОСББ (організація співвласників багатоквартирного будинку) та врегулювавши усі спірні питання із забудовою.

Сьогодні жителі будинку зіштовхнулися з іншою проблемою – їхнє право власності оскаржує ліквідатор фірми-забудовника «Консоль ЛТД» Оксана Венська. Голова правління ОСББ Віктор Щербаков на початку цього року розповів, через що «шкандаль»:

«Все почалося з того, що до Господарського суду Київської області (виконуючий функції Господарського суду АРК) звернулося управління з контролю за благоустроєм міста Дніпра, якому "Консоль" заборгувала якусь суму. Ще в 2012 році суд в Криму зобов'язав компанію сплатити борг, але вона не виконала рішення. Це і стало відправною точкою в судовій тяганині».

Примітний момент: суд Київської області прийняв як доказ існування боргу "Консолі" документ від судового пристава з "Республіки Крим Російської Федерації"! Як таке можливо з боку українських судових органів після факту окупації - інше питання, але відповідь на нього має бути дана обов’язково.

Не зважаючи на судові перипетії, в «Фундуклєєвському» життя вирує. Про що свідчить активність на сайті учасників ОСББ. Там і найсвіжіші травневі новини про встановлення поштових скриньок, і протокол засідання, де вирішувалося питання утримання тварин в приміщеннях та на прибудинковій території тощо. Хоча з розповіді фотокореспондента Укрінформу Олександра Ляпіна (він побував всередині будівлі і зробив з висоти ці чудові знімки спортивної арени і оточуючих її старих київських кварталів у літописному Святославівському яру), до фіналу будівництва ще далеко: «Опоряджувальні роботи там тривають на повну котушку, де-не-де звисають якісь дроти і все вкрито пилюгою. У ліфті теж ще нічого немає і все зашите картоном. Щоправда на другому поверсі вже є кілька офісів, а на верхніх поверхах у лівому крилі будинку люди частково заселилися».   

Взагалі ж схоже, що станом на сьогодні хвилюватися власникам квартир «Фундуклєєвського» немає причин – українське правосуддя стоїть на їхньому боці. Про що свідчить приміром останнє рішення Апеляційного суду Києва у відповідь на апеляційну скаргу ліквідатора фірми «Консоль ЛТД», опубліковане на сайті ОСББ 15 травня:

Випадок із будівництвом «Фундуклєєвського» можна назвати унікальним – попри те, що фірма забудовника Володимира Константинова «підклала свиню» своїм замовникам, люди все ж змогли відстояти свої права і заселитися, хоч і пішло на це майже з десяток років. Щоправда тепер, сидячи на кухні, вони будуть вимушені миритися з шумом гоночної траси, гучними об’явами диктора і вигуками вболівальників з трибун.

Юлія Горбань. Київ

Фото: Олександр Ляпін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-