Процедури ЗНО-2017 будуть жорсткішіми, ніж у попередні роки - Гриневич

Процедури ЗНО-2017 будуть жорсткішіми, ніж у попередні роки - Гриневич

Укрінформ
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вважає, що умови і процедури ЗНО мають бути жорсткими і зорієнтованими на перевірку компетентності, а не точкових знань випускників загальноосвітніх шкіл і правильного відтворення ними дат і термінів.

Про це Гриневич заявила сьогодні на прес-конференції в Одеській облдержадміністрації, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо особливостей проведення ЗНО в поточному році.

"Коли йдеться про стратегічні зміни, то нам дуже важливо, щоб організатори зовнішнього незалежного оцінювання чимраз більше орієнтувалися на перевірку компетентності випускників шкіл, а не точкових знань, зокрема, відтворення дат чи термінів. Тому в завданнях буде передбачено відкриті частини, а не тільки вибір відповідей учнів шкіл. Це дорожче ЗНО, ми будемо рухатися в цьому напрямку. Бо так виходить, що в школі вчать тому, що перевіряють на екзамені. І ми не можемо зробити сучасну школу компетентностей, якщо і в подальшому будуть перевіряти тільки знання", - зазначила Гриневич.

Як наголосила міністр, "це велика проблема, треба вчитися її долати. Хочу зауважити, що Україна вперше долучиться в 2018 році до програми "PISA" - міжнародного оцінювання 15-річних учнів. Ця програма якраз орієнтована на перевірку компетентностей: за результатами дослідження побачимо, де ми перебуваємо у міжнародному рейтингу і як далі нам інструмент ЗНО розвивати".

Процедури здійснення ЗНО будуть все жорсткіші, бо з кожним роком все більше переконуємось у тому, що застосовувані технічні новинки дозволяють фальсифікувати результати ЗНО, акцентувала Гриневич.

"Зважаючи на минулорічний досвід порушень, коли прокуратура висунула звинувачення щодо фальсифікацій даних ЗНО, ми в цьому році надійно захистили всі бази даних - це не повториться. Друге. Щодо чуток про нібито "витоки" завдань і відповідей на запитання ЗНО, які циркулюють у соціальних мережах. Хочу звернутися до наших абітурієнтів: не вірте цим безпідставним чуткам, не викидайте грошей на вітер, купуючи фальшивки", - застерегла глава відомства.

"Якщо б стався витік завдань ЗНО з Українського центру оцінювання якості освіти, - додала Гриневич, - то це означало б скасування результатів цьогорічної сесії ЗНО. Усім випускникам шкіл, незалежно від того, знали вони відповіді на завдання, чи не знали, довелося б перескладати ЗНО. А це величезні моральні і збитки для бюджету країни. Тому ясно, що Український центр оцінювання якості освіти зробить усе, щоб "витоку" завдань не сталося. Тому будь-який майбутній абітурієнт, що порушить умови ЗНО і прийде на складання екзаменів з мобільним телефоном чи іншим технічним засобом, який спрможний знімати зміст завдань з паперових носіїв, буде одразу вилучений з аудиторії - без права перескладання зовнішнього незалежного оцінювання", - зазначила Гриневич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-