«Вконтакті», «Однокласники», «Яндекс», «1С»… - туди вам і дорога!

«Вконтакті», «Однокласники», «Яндекс», «1С»… - туди вам і дорога!

Аналітика
Укрінформ
Рішення про блокування  низки російських ресурсів  вподобали не всі.  Але це той випадок, коли ліпше перетерпіти

15 травня президент України Петро Порошенко, ввів у дію рішення РНБО від 27 квітня поточного року, підписавши указ про нові санкції проти Росії, які передбачають, зокрема, блокування доступу до соцмереж "ВКонтакте" і "Однокласники". Також доступ заблоковано до всіх сервісів «Яндекса», окрім головної сторінки пошуковика. Блоковані також будуть сайти антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb, а також популярна серед бухгалтерів програма 1С. І ще багато чого заблоковано і заборонено, всього не згадаєш, та це і не принципово

Починаючи з ранку 16 травня новина про заборону російських ресурсів стала темою №1 у соцмережах. Користувачі розділилися на два фронти: одні підтримують блокування, стверджуючи, що «це уже давно треба було зробити, аби не поширювати рашистську пропаганду та не спрощувати роботу ворожим спецслужбам»,  “нам українцям чуже не потрібне”, “чим швидше заблокують, тим краще, адже з кожного посту, коментаря чи просто заходу, якась копієчка падає на виробництво снарядів, що летять на наші голови”, а інші — ні, наголошуючи на тому, що “цензура в Інтернеті є неефективним, непрофесійним і абсурдним рішенням” або таке “обмеження інформації - шлях до тоталітаризму”.

Не влізаючи в глибоку дискусію, дозволимо собі невеличкий коментар: з блокуванням російських ресурсів українська влада запізнилася десь на три роки. Можливостей щодо обмеження доступу на території України було чимало, як з технічного, так і з правового боку. Приміром, соцмережі ”Вконтакте” та “Однокласники” давно відомі постійним та масованим розповсюдженням контрафактної продукції та контенту, що порушує існуюче законодавство України. Разом з тим треба розуміти, що це не означає того, що на згадані ресурси не можна буде потрапити зовсім. Використання анонімайзерів, проксі-серверів та інших хитрощів дозволить заходити на сторінки. Втім, як показує практика - робити це будуть сотні (можливо тисячі) користувачів. Інші ж, кількість яких на порядок більша, знайдуть альтернативні ресурси. Звільнену нішу можуть заповнити інші соцмережі, пошуковики, сервіси та антивіруси. А загалом реалізація відомого заклику «Геть від Москви!» – це те, що є єдино правильним у цю мить української історії. Це – головне.

Укрінформ підготував відповідь на актуальні питання, якими сьогодні найбільше цікавляться українські користувачі:

1. Коли заблокують доступ?

2. Які існують альтернативи російським ресурсам?

3. За допомогою чого можна обійти заборону і хто це буде робити?

Прощайтесь з друзями, качайте улюблену музику

Указ президента України №133/2017 від 15 травня про введення у дію рішення РНБО про блокування соцмереж "ВКонтакте" та "Однокласники" та інших російських ресурсів на території України підлягає оприлюдненню в офіційних виданнях (інформаційний бюлетень "Офіційний вісник Президента України", газета "Урядовий кур'єр") не пізніше як у 15-денний строк після підписання. Тобто до заборони доступу, яка почне працювати вже з 1 червня 2017 року, ще є трохи часу. Відтак, якщо ви користувалися сервісом лише заради улюбленої музики, то не зволікайте, а викачуйте свої аудіозаписи за допомогою спеціально призначених для цього програм, як Vkmusic.

Президент заблокував, а ми обійдем?

Блокування соцмереж "Вконтакте" і "Однокласники" реалізувати в Україні цілком реально. Закон про блокування соцмереж "Вконтакте" і "Однокласники" в Україні вступить в дію після публікації в офіційних виданнях, але існують способи обійти заборону.

Перший спосіб -  потрібно буде налаштувати для себе зовнішній DNS-Резолвер. Наприклад, Google дає таку послугу, і, в принципі, тоді DNS буде з'єднуватися.

Другий спосіб — використання альтернативних браузерів, таких як “Tor”.

Третій спосіб — використання сервісів VPN. Одним і таких сервісів є “TunnelBear”, який дозволяє змінити місцеперебування користувача (IP-адресу комп’ютера). Країну, де «знаходиться» пристрій можна вибрати самостійно. Окрім згаданого сервісу можна скористатися також Betternet, HideMe, Privatix, VPN Unlimited, VPN99 тощо.  

Четвертий спосіб — спеціальний додаток для браузера. Таких є безліч. Наприклад, для Chrome можна використати “Hola”, “Fri Gate” тощо.

Альтернативи російським ресурсам є!

Утім відсоток українських користувачів на заблокованих сайтах очевидно поменшає. “Прошарені”, тобто добре обізнані користувачі без проблем скористаються одним із запропонованих способів. Але, як вчить досвід з тим же відключення рашистських ТБ-каналів, десь з 80-90% споживачів цього продукту через тиждень благополучно про нього забувають. Решта – ті кому це потрібно для роботи і ті, власне, кому Раша ближче…  Альтернативи більшості блокованих ресурсів – загальновідомі: Fecebook», «Twitter», «Instagram» тощо. Звичайно, треба заново реєструватися і шукати друзів. Але у відмові від російських соцмереж активні українці матимуть позитив: на відміну від Вконтакте, дирекція Facebook активно бореться з фейковими новинами.

Стосовно «Яндексу» також все зрозуміло. Пошуковик «Google» - не гірше, а краще, а ще - «Bing», «Yahoo», «Meta», «Ukr.net», де також можна створити електронну пошту, відмовившись від «Mail.ru». Не дуже втішна ситуація з додатками Яндексу (З повним списком можна ознайомитися тут). Тут є над чим попрацювати програмістам. Ми сподіваємось, що така ситуація склалася через те, що ніхто не хотів конкурувати на цьому полі з Яндексом. Тепер ніша спорожніла і, сподіваємось, довго воно пусткою не стоятиме. Ми вибрали найпопулярніші серед автолюбителів застосунки Яндекса для створення альтернатив:

1. Яндекс.Пробки. Альтернативи звичайно є, приміром, карти google, sygic і maps.me.. Утім до свого російського конкурента вони поки що не дотягують. Недоліки: недостатня деталізація карт і запізніле оновлення або відсутність інформації про пробки.

2. Яндекс.Таксі. Альтернативою стане UBER або український Uklon. Недоліки: тарифи таксі Яндексу було найдешевшими.

Про антивіруси Dr.WEB & Kaspersky можна розповідати дуже довго. Укрінформ вже писав, як ГПУ, СБУ, Міноборони сиділи під ковпаком російських спецслужб, адже діючі та колишні співробітники «Лабораторії Касперського» тісно взаємодіють з Федеральною службою безпеки (ФСБ) і військовою розвідкою РФ. (Детальніше про це тут). Утім все ж повторимося стосовно альтернатив російському антивірусному софту. Серед зарубіжних безкоштовних – 360 total security, Avast, AVG і так далі. Стосовно платних, то найпопулярнішими є Еset NOD32 & Smart Security, Avira, ESET, Symantec, Mcafee. Крім того, в Україні також розробили нічим не гірший антивірус – «Zillya!», який можуть використовувати не лише «домашні» користувачі, але й органи державного сектору (програма має відповідну сертифікацію ДССЗЗІ України).

Бухгалтери, не панікуйте!

Під обмежувальні санкції РНБО також потрапили російський виробник програмного забезпечення для бухгалтерського обліку ТОВ "1С" (Москва) і компанія-постачальника програмного продукту "1С:Підприємство" в Україні "Єврософтпром". Може, серед бухгалтерів низки вітчизняних підприємств почалася паніка?  Не дивлячись на досить широке розповсюдження бухгалтерської програми 1С в Україні, панікувати з приводу її блокування не варто. По-перше, ніхто не вимагатиме від бізнесу негайної відмови від її використання. По-друге, оновлення і підтримання її функціонування місцевими програмістами навряд чи припиниться. По-третє, з цієї платформи можна досить легко (якщо бізнес невеликий) перейти на інші програмні продукти подібного профілю (якщо бухгалтерія в порядку). Вітчизняних розробок достатньо і ми про це вже писали ТУТ. Більш крупному бізнесу буде тяжче, але про можливі проблеми з цими програмними продуктами було відомо заздалегідь. І тому найближчим часом їх так, чи інакше доведеться вирішувати.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-