Помер керівник Норильського повстання Євген Грицяк

Помер керівник Норильського повстання Євген Грицяк

Укрінформ
На 91-му році життя помер Євген Грицяк - політв’язень ГУЛАГу, один із керівників Норильського повстання в 1953 році.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

"Відійшов у вічність незламний українець Євген Грицяк, один з керівників Норильського повстання, що зруйнувало ГУЛАГ", - написав він.

Євген Степанович Грицяк народився 9 серпня 1926 року в с. Стецева Снятинського р-ну Івано-Франківської обл. У період німецької окупації вчився в торговельній школі в Снятині, тоді й став членом Молодіжної мережі ОУН.

 У липні 1944 р. він був мобілізований, воював на 4-му Українському фронті, у боях зазнав поранення. 12 червня 1945 року був нагороджений медаллю «За Відвагу», у серпні - медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Проте у 1949 році радянська розвідка дізналася про участь Грицяка в ОУН, він був заарештований і 12 грудня 1949 засуджений до смертної кари, яку потім замінили на 25-річне позбавлення волі. Відбував покарання у Джезказгані, Норильську, Владимирській в'язниці, на Тайшетській трасі, в Іркутській в'язниці, Інті та Мордовії. У таборах ГУЛАГу активно боровся за права в’язнів і протистояв сваволі адміністрації, за що мав 42 дисциплінарні покарання і за три з них - по року закритої тюрми.

Після акцій спротиву в Караганді Грицяка перевели в 4-те відділення Гірського табору (ГорЛАГ) у Норильську. Там він став одним із п’яти керівників Норильського повстання (26 травня – 4 серпня 1953 року), в якому взяло участь від 16 до 20 тис. в’язнів ГорЛАГу і НорильЛАГу.

Саме Грицяк передавав вимоги повстанців членам комісії з Москви 6 червня 1953 р. Вимоги було задоволено тільки частково, а в серпні після масового розстрілу в’язнів 3-ї зони повстання (56 загиблих) зазнало поразки. Грицяка ув’язнили у Норильську.

Саме Норильське повстання поруч із повстаннями у Воркуті (РєчЛАГ) та Кенгірі (СтепЛАГ) змусило адміністрацію ГУЛАГу здійснити чимало поступок в’язням та розпочати амністію політв'язнів.

1956 року постановою Комісії Президії Верховної Ради СРСР Грицяка звільнили з ув’язнення. З 1958 року він жив у Караганді (Казахстан) через заборону проживати в Західній Україні.

Проте вже 28 січня 1959 року Грицяка вдруге заарештували за звинуваченнями у створенні осередку ОУН у Вінниці та в керівництві Норильським повстанням і відправили досиджувати попередній вирок у 25 років.

Вийти з в'язниці йому вдалося у 1964 році - через необгрунтованість звинувачення.

Після розпаду СРСР на запрошення адміністрації Норильська брав участь у відзначенні 40-річчя міста (1993), двох конференціях Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих у Києві та трьох міжнародних конференцій "Опір в ГУЛАГу" в Москві. У 2013 році брав участь у відзначеннях 60-ліття Норильського повстання в Києві та Івано-Франківську.

Мешкав у с. Устє Івано-Франківської області. Кавалер орденів "За мужність" ІІІ-го і І-го ступенів, нагороджений медаллю "25 років незалежності України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-