15 травня: народний календар і астровісник

15 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Бориса і Гліба; понеділок день важкий, але нас не залякати!

Сьогодні Бориса і Гліба – князів, молодших синів Київського великого князя Володимира Святославича. Обоє були підступно й жорстоко вбиті своїм старшим братом Святополком Окаянним під час міжусобної боротьби за владу. Вбивство в давні часи було звичним і найдієвішим засобом вирішення політичних питань, особливо, коли йшлося про верховну владу. Це сьогодні є прокуратура, суд, НАБУ і т.д. і т.п., - які в авторитарного очільника держави перетворюються на зручний інструмент тиску на політичних опонентів: треба лише навчитися вправно ним володіти, наче ножами, виделками й ложками за сервірованим столом. Тоді ж все було інакше. О tempora, o mores! Як казав Цицерон під час промови, спрямованої проти свого політичного опонента Катіліни. До речі, Цицерон є найбільш цитованим політиком давнини – його цитують у своїх промовах як політики (приміром, Обама), так і звичайні люди, пишучи коментарі у Facebook і які навіть не здогадуються про походження цитати.

За народним агрокалендарем для кожного зела були свої строки посіву. Одначе з ярими колосковими намагалися впоратися до дня благовірних Бориса і Гліба (Борисів день). Про того, хто не впорався у ці строки, казали кепкуючи: «Який він хазяїн, коли він на Бориса-Гліба сподівається хліба».

Відзначали це свято й торговці, називаючи його поміж собою «баришднем». У цей день кожен з них за будь-яку ціну намагався збути свій товар, «щоб увесь рік добре торгувалось». Але найбільше Борисового дня пильнували хлібороби. Хоч і мовиться, що «Борис і Гліб сіють хліб», проте всі добре пам’ятали, що «На Бориса і Гліба найпізніша сівба».

Іменинники сьогодні Борис і Гліб.

Триває 19-ий місячний день, коли світом править важка й не надто сприятлива для людини енергетика. Втім, нічого страшного в цьому немає: накопичених сил і енергії має вистачити, аби не помітити негативних впливів. Бажано цей день провести у спокої та гармонії, уникаючи будь-яких стресових ситуацій. Перетворюйте свої мінусові обставини на плюсові, і не надто звертайте увагу на різні неприємні дрібниці: спустило колесо в автівці, начальство не в дусі, рейтинги впали, температура повітря завмерла на ранньоквітневих позначках, чадо не хоче вчитися – мотивація пропала, котик гикає, сьогодні понеділок і т.д. і т.п. Також цього дня ліпше не чіпати сучок в оці ближнього, а думати, як позбавитися власного дрючка. Тобто, як казав один із шекспірівських героїв, «повернути очі зіницями у власну душу». Сни оманливі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1888 році: –0,1; а найтеплішим у 2003 -  +31,3.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-