Нацполіція презентувала Концепцію інформування громадян про права

Нацполіція презентувала Концепцію інформування громадян про права

Укрінформ
Національна поліція у четвер презентувала Концепцію інформування громадян про права під час першого контакту з правоохоронцями.

Про це під час круглого столу заявив заступник голови Національної поліції України Констянтин Бушуєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у рамках цієї Концепції передбачається поширення по всій території України дії проекту з інформування людей про їх права як затриманих, затриманих в адміністративному порядку, свідків чи потерпілих при першому ж контакті з правоохоронцями, пілотну версію якого раніше було реалізовано в Харківській області.

«Ми сьогодні говоримо про те, що ми будемо поширювати Україною дію одного проекту з інформування громадян про їх права під час першого контакту з поліцією, пілотну версію якого ми реалізували раніше у Харківській області», - сказав Бушуєв.

Він розповів, що у 2016 році з метою забезпечення права людей на інформування Українська фундація правової допомоги у співпраці з Управлінням забезпечення прав людини Національної поліції та Офісом Уповноваженого  Верховної Ради з прав людини розпочала експеримент, в рамках якого поліцейські інформували людей про їх права шляхом вручення їм друкованих пам'яток на їх рідній мові з вичерпним переліком їх прав як затриманих, затриманих в адміністративному порядку, свідків чи потерпілих.

Заступник голови Нацполіції уточнив, що під час проведення цього експерименту у Харківській області було розповсюджено 75865 відповідних інформаційних матеріалів. Зокрема, затримані отримали більше 3700 матеріалів, затримані за адмінправопорушення - 9362 матеріали, потерпілі - 28 тисяч матеріалів, та свідки - 34 тисячі матеріалів.

«Основна суть цього проекту полягає в тому, щоб у відповідних інформаційних матеріалах викласти права зазначених категорій громадян не сухою юридичною мовою, а зрозумілими меседжами, які б дали можливість  людині в стані стресу зрозуміти, на що вона дійсно має право», - додав Бушуєв.

Він зазначив, що наразі експеримент завершено, і його результати говорять про успішність цієї ініціативи.

«В подальшому цей проект поширюватимемо по всій території України. До його реалізації будуть залучатися всі підрозділи Національної поліції. Що стосується конкретного графіку і дат впровадження проекту в життя, на жаль, зараз сказати не можу, але думаю, що можна рахувати сьогоднішній день відправною точкою у цьому питанні у 2017 році», - резюмував Бушуєв.

Проект з інформування поліцією затриманих, свідків і потерпілих про їхні права при першому контакті з правоохоронцям реалізовуватиметься Українською фундацією правової допомоги спільно з Відділом з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Національною поліцією України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Міжнародним фондом «Відродження».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-