Мертві душі, димові шашки, шоу ряжених...

Мертві душі, димові шашки, шоу ряжених...

Укрінформ
У Києві імітували "Безсмертний полк"

Київ. Площа Арсенальна. 9 травня. Традиційно під час травневих свят це місце збору колись комуністів, а нині - навіть і не їхніх прихільників, а тих, для кого масові заходи є таким собі заробітком. Саме цей контингент можна було побачити зранку біля метро "Арсенальна", де було оголошено збір людей на акцію "Никто не забыт! Ничто не забыто". Чоловіки й жінки похилого віку товклися на площі задовго до початку заходу, який мав стати аналогом проросійського "Безсмертного полку". Мав стати, але не став. І не тому, що нібито українська влада заборонила марш, як стверджували напередодні його організатори. Шоу ряжених - ось що нагадував цей спектакль, який розігрували кремлівські диригенти. Розгублені обличчя: як же так, а де ж лідери, де ж "Опозиційний блок", який після Партії регіонів неодмінно очолював "безсмертників" на 9 травня?

Серед тих, хто прийшов на площу, було багато "знайомих" облич, цих людей раніше можна було бачити на різного роду проросійських акціях. Зазвичай, не обійшлося без провокацій. І не дивно, бо без цього не було б картинки для телевізійників. Мовляв, ось як в європейській столиці "душать" демократію. Телеканал "Інтер" навіть пригнав на Арсенальну, схоже, увесь свій телевізійний арсенал. Наприклад, коли поліцейські роз'яснювали бабусі, яка розгулювала з георгієвською стрічкою, що в Україні заборонено комуністичну символіку, хтось штовхнув жінку і спробував силоміць зняти з неї стрічку. У відповідь нападник отримав удар в обличчя, зав'язалася штовханина. Хто були ці провокатори, наразі невідомо, але не важко здогадатися: "всі свої". Ближче до 10-ї в руках у тих, хто зібрався, почали з'являтися портрети людей у військовій формі часів Другої світової. Мабуть, організатори підтягнулися. На запитання, хто для вас ці люди на портретах, ніхто зрозуміло не зміг пояснити: дід, і все, без подробиць. 

Тут же, на Арсенальній, бабусі голосно розпитували одна одну, що ж їм робити з футболками, які вони отримали при виході з метро. Білі футболки з написом "Віра і пам'ять" були жіночкам явно не за розміром, і вони їх пов'язували, як шарфики, на шию. Розважалися як могли, звичайно ж, співали "Катюшу".  А хтось намагався прорватися через кордон поліцейських, провокуючи їх червоною зіркою. Не вдалося. Провокатору роз'яснили - з такою символікою тут не місце і показали на табличку з переліком забороненої атрибутики. Такі таблички були розташовані на рамках з металошукачами, що були встановлені на виході з площі Арсенальна, в бік Парку Слави.

Майже 11-та. Колона учасників акції сформована. На чолі розгорнули банер із написом "Никто не забыт! Ничто не забыто" на фоні георгієвської стрічки. Провокацію припинили поліцейські, чоловіка з банером затримали. 

Взагалі, поліцейські всіляко запобігали можливим інцидентам, даючи можливість спокійно провести так званий марш. Колону посилено охороняли кілька кордонів силовиків, кінна і патрульна поліція на велосипедах супроводжували демонстрантів, а їх було десь близько тисячі. Дивною була ця картина: натовп людей невідомо з якої країни: жодного прапору чи ще чогось, за чим можна було б їх ідентифікувати. Натомість, вздовж всієї дороги до Парку Слави майоріли українські державні прапори, їх гордо тримали військові курсанти.

Хода ненадовго зупинилася, коли з вікон офісу ОУНівців на вулиці Мазепи, 6 почали кидати димові шашки та кульки з фарбою на демонстрантів. До речі, в колоні значну її частину складали кремезні чоловіки спортивної статури. З часів Революції Гідності таких називають "тітушками". Вони ж першими увійшли до Парку Слави, до обеліску з Вічним вогнем. Увійшли та стали стіною, а хто хоче покласти квіти до могили Невідомого солдата - зась. Але через деякий час все ж поступилися, акція продовжилася. Ну, і як же без традиційних уже провокацій? Цього разу червоною ганчіркою став прапор з серпом і молотом та незрозумілим написом із якоюсь абревіатурою. Не встигли розгорнути, як праворадикали, які чатували біля підніжжя обеліска, зірвали прапор та порвали його. Поліція тут же затримала провокатора. Відповідь з іншого боку не забарилася: ОУНівці підняли свій прапор - червоно-чорний - але так званим "безсмертникам" не судилося його зірвати. Почалася штовханина. Перед цим біля націоналістів зібралися певного вигляду жіночки відомого патріархату, налаштовані вони були на сварку. "Фашизм не пройде!" - було одним з м'яких їхніх гасел. Їм відповідали: "З цими георгієвськими стрічками Донецьк захоплювали!".

"Що ж це таке? - питає мене розгублена киянка, яка прийшла з дітьми поклонитися пам'яті загиблих. - Невже це можливо в Україні? Я ж теж українка, а вони нібито прибульці з інших світів. Для кого це шоу? Питання риторичне. 

Нинішню акцію, як було повідомлено, організовано громадською організацією "Інститут правової політики та соціального захисту". Організацію створено групою однодумців за ініціативи колишнього народного депутата від Партії регіонів Ірини Бережної. Вона ж і є головою Наглядової ради цієї організації. Звичайно ж, самої Бережної на акції не було. Навіщо? Не царська справа - Шоу ряжених.

Гаяне Муратова, Київ.

Фото: Тарасов Володимир

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-