Україна й Австралія звірили годинники напередодні антарктичної наради у Пекіні

Україна й Австралія звірили годинники напередодні антарктичної наради у Пекіні

Укрінформ
Українська й австралійська делегації досягли домовленості про взаємодію у рамках Консультативної наради з Договору про Антарктику, що пройде наприкінці травня у Пекіні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Австралія та Україна налаштовані на конструктивну взаємодію у ході Консультативної наради з Договору про Антарктику», - повідомив директор департаменту науково-технічного розвитку МОН і представник уряду України в секретаріаті Договору про Антарктику Дмитро Чеберкус за результатами зустрічі у Міністерстві закордонних справ Австралії.

За словами Чеберкуса, обидві сторони зацікавлені у подальшій співпраці на антарктичному напрямку у різних її вимірах – науковому, освітньому, правовому, і вважають, що спільна участь у пекінській зустрічі з питань Антарктики може стати добрим початком такої взаємодії.

Український представник також високо оцінив кандидатуру Австралії на вибори виконавчого секретаря Договору про Антарктику на період 2017-2021 рр., а також досвід участі Австралії у такого роду заходах та висловив сподівання на активізацію взаємодії України та Австрлії як у багатосторонньому форматі, так і на двосторонньому рівні. 

Україна приєдналась до Договору про Антарктику 1992 року. Участь у Договорі надає нашій державі право проводити діяльність в Антарктиці (зокрема, створювати наукові станції та відряджати наукові експедиції) і призначати уповноважених представників на консультативні наради, які проходять щороку.

З 2004 року Україна отримала статус консультативної сторони Договору про Антарктику (його мають ще 28 країн). Це надає нашій державі право вирішального голосу в ухваленні будь-яких рішень щодо всіх питань, пов’язаних з діяльністю в Антарктиці.

Членство України у секретаріаті Договору про Антарктику надає гарантії повноправної участі України у будь-яких формах можливого у майбутньому освоєння антарктичних надр – від вироблення механізму регулювання такої діяльності до її безпосереднього здійснення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-