Метро «Лівобережна»: лавочки, газончики, тротуарчики…

Метро «Лівобережна»: лавочки, газончики, тротуарчики…

Репортаж
Укрінформ
Якби українці перемагали на Євробаченні щороку – скільки столичних районів можна було б привести до ладу?

До офіційного відкриття Євробачення, яке відбудеться 9 травня, залишилося лише 5 днів. Укрінформ вже тричі писав про те, як просувається підготовка інфраструктури лівобережного Києва до пісенного конкурсу, однак вирішив відправитися на метро Лівобережна вчетверте (з попередніми матеріалами можна ознайомитися тут, тут і тут), щоб пересвідчитися, як же нарешті виконані обіцянки місцевої влади стосовно ремонту доріг і тротуарів, реконструкції станції метро, брендування довгобуду Держплану-Нафтогазу і далі за списком.

Метро Лівобережна

10:00 – платформа станції метро Лівобережна. Звичного гуркоту від ремонтних робіт вже не чутно. Направляємося до ще закритого західного вестибюлю, що виходить до готелю «Турист». На стіні висить надпис: Ремонт триватиме до 5 травня. Щоб зробити ремонт якісно, нам потрібно ще кілька днів. Вибачте за затримку».

Обережно спускаємося східцями і гукаємо когось з будівельників: «Агов, є тут хто-небудь?». А у відповідь – тишина. Зробивши декілька знімків, вирішуємо змінити локацію. Утім до нас піднімається один з ремонтників.

– Вестибюль ще ремонтується. Вихід зі станції ось там – показує пальцем сусідній вестибюль.

– Та ми знаємо. Скажіть, а зайти і подивитися можна?– питаємо його, показавши журналістські посвідчення.

– Тільки з дозволу керівника. Все, що можу я вам сказати – закінчуємо, – переконує будівельник.

Відтак крокуємо до східного, відремонтованого ще в березні вестибюлю. На платформі зустрічаємо ще двох ремонтників, які «наводять блиск» на кабіну чергового по станції та докладають плитку на колонах (Див. фото нижче).

Провівши кілька хвилин на пероні, направляємося у згаданий вестибюль, що виходить до МакДональдсу, аби перевірити виконання обіцянок стосовно виправлення «погрішностей» підрядника. Дорогою підмічаємо: дроти, які раніше стирчали з під плитки на стіні, прикрили білою коробкою, а незрозуміле зображення у віконній рамі замінено на красивий краєвид Києва. Вкотре оглянули двері при вході/виході з Лівобережної. Їх насправді розширили для колясочників-інвалідів, які тепер зможуть без проблем потрапити всередину і вийти назовні.  

Територія навколо Лівобережної

З останнього нашого відвідування (середина квітня) територія навколо Лівобережної істотно змінилася. По-перше, ми уже не спостерігаємо ледве не армію комунальників за роботою. По-друге, тротуари, прокладені по всьому периметру Лівобережної. По-третє, на місці старих зупинок транспорту з’явилися нові скляні, оснащені електронними вказівниками. Задоволені побаченим рухаємося до облаштованого головного пішохідного переходу (між вул. Євгена Сверстюка і вул. Раїси Окіпної).

Перед цим заходимо в МакДональдс за холодним лимонадом, адже погода в столиці, на відміну від попередніх днів, сьогодні – реально травнева, тепла. Втамувавши спрагу, спокійно, не спотикаючись і не перестрибуючи гори каміння (такий жахливий вигляд перехід мав декілька тижнів тому), переходимо на протилежну сторону.

Здавалося б придертися нема до чого, аж раптом розуміємо, що не можемо знайти жодного смітника, аби викинути стаканчик з під лимонаду. Довелося тарабанити його з собою аж до МВЦ – головної арени Євробачення. Це пересторога від терористів, які можуть підкласти у сміттєву урну бомбу? Ну, сучасні технології уже давно цю проблему вирішили, замінивши цементні і металеві урни прозорими пакетами, вкладеними у легкий каркас…

Антигламурного монстра замаскували за 5 млн гривень

Наближаємося до головної «пам’ятки» Лівобережної – Держплану. Ще при виході з вагону поїзда метро помітили, як будівлю «одягають» в біле полотно, але нормально розгледіти, що там і як – не змогли. Тепер же спостерігаємо за цим видовищем зблизька. Що воно таке? – запитуємо себе. Утім відповіді знайти не можемо.

Дістаємо смартфон і питаємо про це в Гугла, який видає таке: Компанія «Нафтогаз України» домовилася про встановлення декоративно-захисного покриття фасаду і будівельних конструкцій недобудованого адміністративного будинку по вул. Шептицького, 2 в. Вартість покриття – 4,994 млн гривень…». Молодці, оце так забрендували, «усього за п’ять «лимонів». Одразу згадуємо слова депутата Київради, члена оргкомітету з підготовки Євробачення Олега Петровця, який обіцяв нам дещо інше: «Будівлю НАК «Нафтогаз» закриємо  брендовими матеріалами і розмістимо на ній величезний екран, аби у вечірній час за допомогою проектора транслювати репетиції і виступи учасників пісенного конкурсу…». Може будуть таки транслювати на оце «безмежне» біле полотнище. Дорогуватий екранчик вийшов... Агов, спеціалісти, ну порахуєте за скільки його можна було зробити «не до Євробачення»?

Головний майданчик

Наразі у Київському міжнародному виставковому центрі – місці проведення Євробачення – конкурсанти пісенного конкурсу випробовують сцену. Всередину нас не пустили. Сказали, потрібен дозвіл від організаторів. Все, що вдалося побачити – багато волонтерів і співробітників поліції. Перші – зустрічають делегації країн-учасниць Євробачення-2017, а другі – уважно перевіряють кожну машину, що заїжджає до МВЦ.

Щодо території навколо головної арени Євробачення, то там повністю виложено покриття, встановлено систему поливу газонів і дерев. З річкового причалу «Микільська Слобідка», звідки добиратимуться до МВЦ гості Євробачення, які прибудуть з правобережжя столиці катерами, прокладено пішохідну доріжку.

Останнім місцем, яке ми відвідали стала набережна, де встановлено освітлення, облаштовані місця для відпочинку біля води, а також ігровий майданчик для дітей. Побачене можна описати одним словом – красота.

Замість висновку

Підготовка інфраструктури Києва до Євробачення, яка тривала майже 4 місяці фінішує. Тимчасові незручності, пов’язані з ремонтом комунікацій і станції метро «Лівобережна» місцеві жителі перетерпіли і тепер матимуть з цього чималі вигоди в майбутньому. Як ми вже писали у попередньому матеріалі: Євробачення поїде, а нові дороги з тротуарами – залишаться. Утім краплю дьогтю все таки додамо. На превеликий жаль підготовкою інфраструктури столиці займаються лише тоді, коли повинна статися якась подія, як от Євро-2012, Євробачення-2017 і так далі. Якщо «нагорі» згадують про потреби киян і виділяють належні кошти й ресурси лише тоді, коли до Києва їдуть європейські поціновувачі прекрасного та футбольні вболівальники, то нам залишається надіятися, що гурт O.Torvald, який представлятиме цього року Україну на Євробаченні – переможе, чим допоможе черговому занедбаному району столиці капітальним ремонтом. На жаль, шансів на це небагато. Букмекери навіть погіршили прогноз для української групи: було «аж» 23-тє місце, а стало 24-те… Але, як писала Леся Українка – без надії таки сподіваємось.

Мирослав Ліскович, Київ

Перше фото: 112 International

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-