У МОЗ сказали, коли Україна відмовиться від російських ліків

У МОЗ сказали, коли Україна відмовиться від російських ліків

Укрінформ
Повністю відмовитися від поставок ліків російського виробництва можливо лише після того, як буде забезпечено присутність на українському ринку їх аналогів.

Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства охорони здоров'я, оприлюденому на сайті відомства.

Як зазначається, вилучати з аптек ліки та лікарські засоби виробництва РФ не будуть. Натомість надалі Державний експертний центр МОЗ не проводитиме їх перереєстрації чи реєстрації, "оскільки існує об’єктивна причина неможливості підтвердження дотримання умов належної виробничої практики на фармацевтичних заводах, розміщених на території РФ".

"МОЗ не планує зупинити все постачання в одну мить. Спочатку буде забезпечено присутність аналогів на ринку, особливо це стосується препаратів, зникнення яких наразі може бути проблемним для пацієнтів та лікарів", - запевнили у міністерстві.

Читайте такоож: На «Доступні ліки» можуть виділити іще 250 мільйонів

Там також наголосили, що нині Україна на державному рівні не закуповує лікарських засобів виробництва РФ. За даними МОЗ, станом на початок квітня в Україні всього зареєстровано/перереєстровано 12 тис. 877 лікарських засобів, з них 263 таких, виробниками або заявниками яких є підприємства Російської Федерації. При цьому лікарських засобів, виробниками яких є російські підприємства, зареєстровано 187, що становить 1,45 % із загальної кількості. З них 95 лікарських засобів представлені в Україні за міжнародними непатентованими назвами і мають аналоги вітчизняного чи іноземного виробництва. З 22 лікарських засобів виробництва РФ, які не мають аналогів в Україні, лише 8 включені до Державного формуляру лікарських засобів, констатують у відомстві.

Таким чином, хворі можуть замінити російські препарати іншими, вважають у МОЗ.

Утім, міністерство вказало перелік деяких лікарських засобів та препаратів, відсутність яких може стати чутливою для українских пацієнтів. Це, зокрема, алоферон, бензонал, гідрокортизон, діоксидин, тетрациклін, фенібут, інгарон, натрію пара-аміносаліцилат, ізопаск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-