ЄС засуджує зростання насильства проти журналістів - Могеріні

ЄС засуджує зростання насильства проти журналістів - Могеріні

Заява
Укрінформ
Євросоюз засуджує зростання випадків загрози та насильства проти журналістів та закликає усі держави  виконувати свої глобальні зобов’язання захищати свободу слова та безпеку журналістів.

Про це йдеться у заяві Верховного представника ЄС Федеріки Могеріні від імені ЄС з приводу Всесвітнього дня свободи преси.

“ЄС засуджує зростання випадків загрози та насильства проти журналістів та працівників медіа як поза інтернетом, так і в кіберпросторі. Всі держави повинні виконувати свої глобальні зобов’язання захищати свободу слова та безпеку журналістів. Для цього вони повинні забезпечити сприятливе правове середовище та притягнення до відповідальності всіх винних в нападах на журналістів”, - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що ЄС продовжує виступати проти будь-якого законодавчого, регулятивного чи політичного тиску, що обмежує свободу слова, як в двосторонніх контактах з третіми країнами, так й на міжнародних та регіональних майданчиках. “Разом з цим, ЄС продовжує здійснювати конкретні кроки для попередження та реагування на напади на журналістів та блогерів”, - зазначається у заяві.

Могеріні також наголосила на важливості підтримки незалежної, якісної та етичної журналістики: “Незалежні медіа є основою представницької демократії, а також інструментом контролю за діяльністю органів влади. Адже вони сприяють вільному доступу до якісної та перевіреної інформації щодо питань, які становлять суспільний інтерес, та грають роль “суспільного охоронця”. ЄС запевнює, що забезпечення свободи слова є частиною всіх його політик та програм розвитку”. 

У цьому плані було вказано на те, що ЄС фінансує спеціальні проекти в третіх країнах з підняття якості журналістики, доступу до публічної інформації та забезпеченню свободи слова. Також з червня 2015 року за допомогою програми невеликих грантів ЄС надав підтримку щонайменше 45 правозахисникам, яким загрожувала небезпека та які займалися просуванням права на свободу слова.

“У прийнятому в 2014 році керівництві ЄС щодо свободи слова онлайн та офлайн та в процесі його імплементації підтверджено рішучість ЄС в просуванні свободи думки та свободи слова через будь-які медіа незалежно від кордонів. Це права, якими повинен користуватись кожен в будь-якій частині світу. Вони засновані на принципах рівності, недискримінації та всеохопності”, - йдеться у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-