Голова ОУН про інцидент з українським пам'ятником: Ми не терпітимемо Польщу-прокурора

Голова ОУН про інцидент з українським пам'ятником: Ми не терпітимемо Польщу-прокурора

Укрінформ
В Україні дотепер сприймали антиукраїнські акції у Польщі як провокацію третьої сили – Москви. Проте нещодавній інцидент з пам'ятником воїнам УПА у польському селі Грушовичі та відсутність реакції з боку офіційної Варшави вказують на те, що настав час змінити ставлення до Польщі.

Таку думку висловив на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Держкомтелерадіо, голова Організації українських націоналістів (ОУН) Богдан Червак.

"У польському с. Грушовичі демонтовано останній пам’ятник воїнам УПА на території Польщі. Зроблено це зухвало, публічно, з дозволу місцевої влади. Нам начебто сказали: українцям місце у стійлі. Будемо відверті. До цього часу ми були схильні сприймати усі антиукраїнські шабаші у Польщі як провокацію третьої сили – Москви. І мали на це усі підстави. РФ була і залишається найголовнішими ворогом України", - зазначив він.

Проте, як підкреслив Червак, "сьогодні усе має змінитися". 

"Глум над мертвими, зневага до українських державних символів, шовіністичний угар, з яким вівся демонтаж, а головне відсутність реакції офіційної Варшави, вказують, що настав час змінити ставлення до Польщі. Ми поважали Польщу-адвоката. Але не терпітимемо Польщу-прокурора. З усіма наслідками, які з цього випливають для поляків і Польщі", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, активісти та представники польських націоналістичних організацій, зокрема "Національного руху", 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами. Акція відбувалася за згодою війта гміни (очільника самоврядної громади) Стубно, і в неї не втручалася поліція.

В МЗС України висловили обурення демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам'ятника, назвавши такі дії відвертою провокацією в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції "Вісла".

Як відомо, упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти українських місць пам'яті. В жодному випадку зловмисників не було затримано. У багатьох випадках інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-