27 квітня: народний календар і астровісник

27 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мартина-Лисогона; час ловити лисиць і тікати від вовка

Сьогодні вшановується пам’ять святителя Мартина, папи Римського. Так сталося, що цей папа Римський, який жив у VІІ столітті, виявився більш ревним поборником християнства, ніж Константинопольський патріарх Павло ІІ та імператор Констанс. Імператор, так само як і патріарх, стали сповідувати єретичне вчення монофелітів, тоді як папа Мартин залишався вірним християнству (Церква була ще єдиною, а остаточний розподіл на православ’я й католицтво відбувся в 1054 році). Святителя неодноразово намагалися за наказом імператора вбити, але всі спроби виявлялися невдалими. Зрештою, імператорові це обридло, й він відправив Мартина на заслання до Херсонеса Таврійського, де той і помер. Єресь монофелітів була засуджена в 680 році на VІ Вселенському Соборі. Мощі папи Мартина перенесли спочатку до Константинополя, а потім до Риму.

В народі цей день називали Мартина-Лисогона. Вважалося, що цього дня лисиці починають рити собі нові нори. За декілька днів після нового переселення рудохвості бувають наче глухі й сліпі, тому їх можна ловити чи не голими руками. А ось із вовками – навпаки, треба було бути обачним. Також примічали: «Якщо жаби на Мартина кричать, а після Мартина мовчать – неодмінно похолодає».

Іменинники сьогодні Антон, Іван, Мартин.

Сьогодні 2-ий місячний день. Місяць у Тільці, символ дня –  День «чистого аркуша». Що напишимо-намалюємо-нацарапаємо – те й буде. Не на все життя, звісно, але на найближчий місяць – точно. Задача дня – звільнення від усього зайвого й непотрібного. Протипоказані злість, заздрощі й жадібність. Намагайтеся культивувати щедрість. Все, що міцно затискаємо в руках, не дозволяє нам взяти щось інше, більш цінне, важливе; прийняти новий дар. На низькому рівні це день захоплення, жадоби і матеріальних прив’язок. Енергетичний центр – рот, зуби. Сни пусті й оманливі.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1948 році: –3,2; а найтеплішим у 1968 - +26,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-