Злочини проти журналістів: Стець обіцяє

Злочини проти журналістів: Стець обіцяє "штурмувати" колег на кожному засіданні уряду

Укрінформ
У столиці презентували спеціальне видання Національної спілки журналістів України "Жертви безкарності", героями якого стали українські журналісти, які за останні кілька років стали жертвами агресії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, урочиста презентація відбулася у прес-центрі НСЖУ за участю новообраного голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, міністра інформаційної політики України Юрія Стеця та журналістів-героїв публікацій.

"Сьогодні ми презентуємо спецвипуск нашого журналу, він називається "Жертви безкарності". Це - авторська велика робота нашої Спілки. Ми спілкувалися майже із 100 журналістами, які свого часу або постраждали, або ми досліджували знакові вбивства", - сказав Томіленко.

За його словами, у спецвипуску досліджується питання прогресу у притягненні до відповідальності винних за вбивства, побиття, перешкоджання діяльності журналістів.

В рамках боротьби з безкарністю НСЖУ також опублікувала невеличкий буклет із 10 порадами  медіаюристів журналістам, які постраждали від протиправних дій під час виконання своїх професійних обов’язків.

"Коли ми заходимо в реєстр судових вироків за 2016 рік, то ми знаходимо лише 4 справи по базовій 171 статті, яка відома як перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Але якщо ми опублікуємо ці 4 справи у такому буклеті, то журналісти в Україні будуть биті ще з більшим азартом, бо якщо карається якась вахтерка, яка подряпала житомирських журналістів, або карається штрафом на 400 грн (і доводиться що це базова 171 стаття) якийсь активіст, який прийшов з кийком в редакцію, то ми вважаємо, що це не є прикладом ефективної роботи усієї системи", - зазначив Томіленко.

Він повідомив, що окрім того, що багато справ щодо журналістів "тоне" в судах, також в НСЖУ є претензії до Нацполіції, прокуратури.

Наразі НСЖУ знаходиться у пошуку механізмів спільного з органами влади відстоювання прав журналістів, боротьби з безкарністю та відстоювання справедливості. Зокрема, кроком у цьому напрямку є об’єднання зусиль НСЖУ з Міністерством інформаційної політики.

 Зі свого боку, міністр інформаційної політики України Юрій Стець вказав, що декілька тижнів тому відбувся діалог по лінії МІП-НСЖУ, в рамках якого було визначено шляхи, як вплинути на покращення ситуації щодо притягнення до відповідальності винних у справах постраждалих журналістів. Міністр повідомив про те, що незабаром після консультацій з НСЖУ у нього з'явиться радник, який опікуватиметься захистом прав журналістів.

"Я хочу, щоб найближчим часом у мене з'явився радник з питань захисту прав журналістів та права журналістів на професії... Я б хотів, щоб це була людина, яку б не призначав я (тому, що в мене є такі повноваження), а яку ми спільно знайдемо у діалозі з НСЖУ", - повідомив він.

Глава МІП також вказав на тісну співпрацю з Радою Європи: "Ви знаєте про ту платформу, яку вони  створили. Це теж такий хороший стимул для української влади набагато швидше реагувати на ті виклики, які є, у тому числі в питанні перешкоджання діяльності журналістів".

Міністр інформполітики взяв під особистий контроль декілька справ щодо постраждалих журналістів, а також пообіцяв порушувати тему безкарності за злочини проти журналістів на усіх засіданнях уряду.

"Я буду штормити на кожному засіданні усіх своїх колег, на кожне засідання я буду приносити матеріали, щоб у їх голові постійно були такі фотографії (з побитими журналістами - ред.), щоб вони розуміли, що це наша спільна з ними відповідальність...Кожна нарада буде розпочинатися, чому і доки", - пообіцяв він.

 Водночас, додав Стець, медіаспільнота також має об’єднатися і постійно тримати тему необхідності притягнення винних у побитті журналістів до відповідальності.

Фото: Овсяннікова Юлія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-