Випадково не вмерти в Росії

Випадково не вмерти в Росії

Укрінформ
Плануючи поїздку в РФ, варто реально остерігатися будь-яких скупчень громадян, а головне - поліцейських

Можливо вже незабаром потрібно буде публікувати спеціальне попередження українцям, які планують поїздку до Росії. Уникати будь-яких скупчень народу на російських вулицях, оскільки може виявитися, що це «несанкціонована акція», а по присутніх зможуть стріляти тепер не тільки співробітники ФСБ, але, незабаром, і звичайні поліцейські. Депутати Госдуми РФ минулого тижня внесли на затвердження законопроект, згідно з яким співробітники правопорядку отримують право стріляти навіть при масовому скупченні народу.

БРАТСТВО БЕЗЗБРОЙНИХ

За часів СРСР міліцейський закон, природно, був єдиний для всіх союзних республік. У 90-х, після розпаду совка, колишні «брати по табору» переписували закони під свої потреби.

Закон «Про міліцію», як у Росії, так і в Україні, донедавна був, фактично, ідентичним. У багатьох деталях закони «Про поліцію» України і Росії схожі й зараз.

Що стосується статті про застосування зброї співробітником поліції, до недавнього часу ці статті були «близнюками». Однак напередодні «особливо розумні» депутати Госдуми РФ Василь Піскарьов і Ернест Валєєв (глава комітету з безпеки і його заступник) внесли на затвердження законопроект, який вносить відмінності в статті про застосування зброї поліцейським в законах України і РФ.

«Слуги народу» з Госдуми переписали закон у частині, в якій раніше наголошувалася заборона на застосування зброї в місцях скупчення громадян. Днями закон пройде затвердження, буде підписаний президентом Путіним, опублікований в «Российской газете» і набуде чинності.

Згідно з ним, російський поліцейський відтепер зможе стріляти навіть у щільному натовпі людей, незважаючи на те, що збитки від таких дій будуть не тільки вище «бонуса» у вигляді можливого ураження злочинця, але і виллються в безповоротні людські втрати. Адже, застосовуючи зброю в натовпі, поліцейський може завдати шкоди або вбити зовсім не тих, кого планував.

Російські депутати чітко дають зрозуміти - влада і її дії стоять вище цінності людського життя.

ВБИВАТИ ЗА БАЖАННЯМ

Ще на початку 2000-х, коли по Росії прокотилася хвиля акцій протесту проти так званої «монетизації пільг» - коли пільги на проїзд, оплату комунальних послуг і багато іншого були замінені грошовою компенсацією (яка «з'їдається» інфляцією і не покривала витрат на те, що раніше було безкоштовним) - мені, як співробітнику правоохоронних органів, доводилося брати участь в охороні порядку під час цих подій.

Вранці, отримуючи спецзасоби в черговій частині, ми, за звичкою, поправивши гумові палиці, балони із сльозоточивим газом і ручні браслети (наручники), йшли в кімнату отримання зброї. Але зброї нам не дали.

Наказ командира - зброю не отримувати, оскільки можливі дії при припиненні масових заворушень будуть здійснюватися в натовпі громадян. Згідно із законом застосовувати зброю в натовпі не можна. Тоді навіщо його брати?

Це було логічно і застерігало від багатьох чинників. Починаючи з того, щоб в тому ж таки щільному натовпі у співробітника, тоді ще міліції, часом не вирвали зброю. І  закінчуючи тим, аби, отримавши удар по голові, міліціонер не став в гарячці стріляти по нападаючих, поставивши під загрозу всіх оточуючих.

Є спецзасоби, є дозвіл на застосування бойових прийомів боротьби, дій, інакше який ти міліціонер?

До того ж у деяких співробітників, які перебували в резерві, була травматична зброя. Наприклад, карабін КС 23, який може стріляти пластиковими кулями, гранатами зі сльозогінним газом, світло-шумовими гранатами і ін.

Тоді, незважаючи на статтю в законі про застосування зброї співробітником міліції, згідно з якою міліціонер може застосовувати зброю для захисту свого життя і здоров'я, життя і здоров'я оточуючих громадян та для затримання осіб, щодо яких є достатні підстави вважати, що він вчинив тяжкий злочин, - всі ці пункти блокувалися формулюванням «заборонено застосовувати при масовому скупченні громадян».

Це, крім усього, було ще і попередженням для правоохоронців - будете стріляти, навіть маючи законні підстави, все одно будете сидіти, так як в натовпі стріляти не можна.

Зараз, згідно з прийнятою Госдумою поправки, всі блокування і попередження знімаються. Гаспада поліцейські - стріляйте, якщо вважаєте за потрібне.

СТРІЛЬБА «ПАДАЛЬЩИКІВ»

«Закручування гайок» російського законодавства при правлінні Путіна, це наочна демонстрація того, як країна, що мала шанси піти цивілізованим шляхом, стрімко несеться в ГУЛАГ.

Після анексії Криму в 2014 році і потрапляння під санкції, Кремль щосили став дбати про свою безпеку, незважаючи на закони і зоровий глузд. Ніхто ще кілька років тому не повірив би, що людину в Росії можуть посадити до в'язниці лише за репост в соцмережах.

Однак таких процесів стає все більше. У минулому році, наприклад, житель Твері Андрій Бубєєв був засуджений судом до двох років і трьох місяців колонії - поселення за репост в соцмережі «В контакті» публікації про територіальну приналежність Криму.

Ще 2 роки тому такі справи розглядало російське МВС, тепер статтю «за екстремізм» (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності (ч.2 ст.280 Кримінального кодексу РФ) і публічні заклики до здійснення діяльності, спрямованої на порушення територіальної цілісності Росії (ч.2 ст.280.1) в Росії відповідає ФСБ.

Так само, ще до 2015 року ніхто не міг би повірити, що Госдума переробить закон про ФСБ і дозволить їм стріляти по жінках, дітях і в натовпі громадян.

«Закон про ФСБ» в статтях про застосування зброї раніше був ідентичний «Закону про поліцію» РФ. Однак після Криму, початку війни на Донбасі й падіння економіки (в зв'язку з санкціями), російська влада всерйоз занепокоїлася про свою безпеку від своїх же громадян, провівши чергові «закручування гайок». У грудні 2015 року російські законодавці дозволили співробітникам ФСБ застосовувати зброю і проти жінок, неповнолітніх, і при скупченні громадян. 

Радувало одне - чекісти не несуть службу в оточенні і не беруть участь в розгонах вуличних акцій. Відповідно, потрапити під шалені кулі ФСБ-шника - справа великої «удачі».

Майбутній карт-бланш російської поліції в застосуванні зброї пов'язують зі зростанням протестних настроїв у Росії й недавньою акцією проти корупції, розпочатою Олексієм Навальним.  

Заколисана «зомбобаченням» російська влада, схоже, сама повелася на брехню російських медіа, вирішивши, що в країні все спокійно, рейтинг Путіна продовжує рости, а люди готові їсти первоцвіт, примовляючи: «Нічого, війну пережили», і любити російську владу так, як ніколи не любили.

Акція Навального в березні показала, що багато росіян готові протестувати проти того, що відбувається в країні. При цьому більшість з представників цієї нової протестної хвилі - молодь. 

Очевидно, саме тому, побоюючись за свою годівницю, російські парламентарії й кинулися терміново посилювати законодавство. Адже крім команди: «Фас, хлопці, стріляйте по натовпу і будете праві», це ще й месидж бажаючим вийти на вулиці на акцію протесту: «Майте на увазі, за законом поліція тепер може стріляти навіть у натовпі» .

А для того, щоб легітимізувати свою стрілянину, московська, наприклад, поліція, вигодовує «падальщиків» - поліцейських, які «падають після нападу». Причому одні й ті самі «падальщики» відпрацьовують різні акції протесту.

«ПАДАЛЬЩИК» ІЗ ДРУГОГО «СУПЕРПОЛКУ» МОСКОВСЬКОЇ ПОЛІЦІІ

Є в Москві такий «2-й оперативний полк ГУВС Москви». Підрозділ, сформований з певних, відморожених співробітників зі всієї Росії для роботи проти вуличної опозиції. Їх ще інколи плутають з ОМОНом. Але вони не ОМОН.

Саме боєць 2-го оперполку ГУВС (Головне управління внутрішніх справ) Москви Євген Гаврилов двічі «падав» на акціях протесту і став знаменитим.

6 травня 2012 року, на останній найбільшій акції опозиції біля Болотної площі в Москві, Гаврилов вже був «побитий» і «постраждав» від рук нібито опозиціонерів. Тоді всі відзначили, що на суді Гаврилов говорив дуже неохоче, наче його змусили. Обвинувачені в нападі на нього отримали реальні терміни, а влада Москви пообіцяла Гаврилову квартиру.

З цього приводу в Інтернеті ходило багато жартів. Гаврилова зображували в демотиваторах, шаржах. Здавалося б, така «популярність» повинна заважати Гаврилову в його звичайному житті. Думали візьме квартиру, піде з поліції і зникне. Але ні...

26 березня цього року, Гаврилов знову «ліг» на акції протесту в Москві. Невідомий нібито вдарив Гаврилова по голові, й той отримав черепно-мозкову травму (ЧМТ). Однак на опублікованих фото «збитий з ніг» Гаврилов зображений в захисному ковпаку на голові. І не секрет, що для того, щоб поліцейський отримав ЧМТ будучи в шоломі, удар повинен бути завданий не ногою, а чимось на зразок обрізка чавунної труби. Однак тоді ковпак на голові отримає вельми серйозні пошкодження і, скоріше за все, просто трісне, бо ж його зовнішня оболонка виконана з пластика. 

На фото ж Гаврилов лежить аки поранений боєць на руках своїх товаришів у абсолютно цілому шоломі. Сміх сміхом, і нехай кажуть, що у Гаврилова скінчилися гроші від продажу попередньої квартири, але, на відміну від 2012 року, Гаврилов і його колеги тепер зможуть застосовувати зброю проти нападника – навіть незважаючи на навколишній натовп.

І нехай навіть реальна ЧМТ з гулею на голові Гаврилова явно не буде коштувати тих поранень і смертей навколишніх громадян (деякі з яких взагалі можуть не мати стосунку до акції протесту і просто виходити з метро, наприклад), якщо переляканий поліцейський або його колеги почнуть палити в усі сторони з вогнепальної зброї, вбиваючи людей - за законом вони будуть праві.

Адже як тільки поліцейський отримав удар по голові, автоматично він може вмикати статтю: «відбиття нападу на співробітника поліції, коли його життя і здоров'я наражаються на небезпеку», і починати стріляти. І не тільки з табельного Макарова, але і з автоматів Калашникова, і пістолетів-кулеметів «Кедр», «Кипарис», і багато чого іншого, що перебуває на озброєнні патрульних. А одна повна черга в 30 патронів з того ж таки Калашникова, що вийде зі ствола всього за 3 з копійками секунди, може завдати серйозних втрат оточуючим.

І тепер це буде реальністю в Росії, адже жодного блокування, що забороняє стріляти в натовпі, відтепер не буде. Тож тепер, плануючи поїздку в Росію, варто реально остерігатися будь-яких скупчень громадян, а головне - поліцейських, адже, можливо, комусь із правоохоронців у Росії, так само, як і Гаврилову, теж конче потрібне поліпшення житлових умов.

Дмитро Флорін
Відео - автора

P.S. У 2001 році, в Росії, коли я з колегами по ОМОНу сидів у резерві, в автобусі, на черговій несанкціонованій акції громадян, ми вирішували для себе таке питання - якщо дадуть команду йти проти людей і застосовувати зброю - що будемо робити? Тоді ми виробили відповідь - якщо будуть гнати на натовп і вимагати стріляти - здамо командиру пістолети й автомати, і відмовимося виконувати наказ. Зараз я не впевнений у тому, що нинішні поліцейські ухвалили б таке ж рішення. Минула «реформа поліції» в Росії вилилася в певну «чистку» - на службі залишили, в основному, лише тих, хто, як і належить, спочатку виконує наказ, а потім вже може його оскаржити. До того ж квартирне питання, як завжди в Росії, дуже псує людей, як правильно зазначив Воланд у «Майстрі й Маргариті».

Перше фото: ІТАР-ТАСС / Антон Новодєрєжкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-