Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Споживацькі погляди вилікує лише час

Споживацькі погляди вилікує лише час

Укрінформ
На депутатський прийом йдуть не тільки справді нужденні

Завтра у мене прийом громадян. Я його віднедавна не люблю і називаю "днем донора", бо 90% відвідувачів хочуть лише грошей. Коли питаю, чому вони вважають, що я мушу їм щось давати, роблять максимально здивоване обличчя: "Так у вас їх всьо равно повно!" Тобто, відказую їм, я за цією логікою мусив і мушу займатись корупційними справами, щоб знайти ₴ для всіх? "Конєшно ні!", - отримую зустрічну відповідь. На моє чергове питання, звідки я тоді, на їхню думку, маю брати кошти, переважно, мовчать. Але не видно що при цьому думають - а дійсно, звідки? Така собі боротьба протиріч.

Я добре розумію що зараз важко жити, особливо пенсіонерам. Виділяю на матдопомогу частину коштів з так званих "депутатських" і щиро хочу допомогти. Але йдуть на прийом не лише справді нужденні, а всі хто вважає що з нардепа треба щось урвати. Коли ж мій помічник дзвонить заявникам запросити отримати допомогу і каже що телефонують від депутата, то більшість питає - від якого? Тобто ходять по всіх депутатах, яких дістануть. Вони займають чергу в моїй приймальні за три години до початку прийому так, що люди з іншими проблемами просто йдуть геть, ошаленівши від цієї черги. Їх дедалі стає все більше, бо ланцюгова реакція дворового радіо кличе нових і нових прохачів. А коли намагаєшся з'ясувати додатковими питаннями, чи дійсно їм потрібна допомога, то дивляться, як на жлоба: тобі шо, якусь там сотку гривень жалко? А ще депутат... Нещодавно одна відвідувачка принесла заяву одразу на 38 осіб, які вирішили не приходити взагалі! 

Так, доведеться змінити форму прийома. На матдопомогу виділятиму лише один день на місяць. Це я можу зробити сам. Але патерналістські і споживацькі погляди на обранців, як би банально то не звучало, вилікує лише час. І антикорупційна освіта в школах та ВИШах. Але вона наразі нікому не цікава, ні професійним громадським борцям з корупцією, ні іноземним донорам, стурбованим рівнем корупції та її perception (сприйняття), ні держструктурам, ні профільному комітету ВР. І я чомусь маю сумнів, що депутати-2027 проводитимуть прийом якось кардинально інакше.

Володимир Ар΄єв

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-