«Холодний язик» Путіна загрожує садам. Але тільки в центрі України

«Холодний язик» Путіна загрожує садам. Але тільки в центрі України

Аналітика
Укрінформ
Російський мороз посеред українського весняного цвіту - це не жарти. Але і не катастрофа, кажуть бувалі агрономи

Синоптики б’ють на сполох – з території північного сусіда в Україну «затікає» холодна повітряна маса. Найближчі три ночі морози в повітрі досягатимуть 1-4 градусів, а на грунті - ще нижче. Садівники та городники по всій Україні захвилювалися, кинулись рятувати своє добро. Однак, хочемо заспокоїти читачів – нічого катастрофічного в природі не відбувається. О цій порі року подібні явища – цілковита норма, хоча ризик для певних культур дійсно є. Приморозки, які принесе з собою арктична повітряна маса, найбільшу загрозу становлять для квітучих рослин та дерев - вишень, черешень та винограду. Що погано - холодне повітря розраховує у нас оселитися на кілька днів, як мінімум. Що добре – воно триматиметься у формі «язика», яким зачепить тільки частину Лівобережжя – від Харкова через Полтаву і Дніпро - до Кривого Рогу. Найбільше дістанеться, відповідно, цим регіонам. Агрономи північної, західної та південної частини України, скоріше за все, відбудуться легким переляком.

Весняні заморозки – норма чи патологія?

Цілком серйозне метеопопередження надійшло від Українського Гідрометцентру. З учорашнього вечора в Україну інтенсивно надходить холодна повітряна маса з Арктики, що, стикаючись із теплим прогрітим чорноморським повітрям, несе з собою погіршення погодних умов у більшості регіонів. Причому, очікується, що синоптичні явища будуть мати різну інтенсивність. Найгірший варіант – нічні заморозки до -5С та денний дощ зі снігом на грані заметілей. Особливо на Харківщині та Дніпропетровщині. Причому холодна погода стоятиме кілька днів -  до 22-23 квітня. Вночі у цьому регіоні морози, вдень - ледь вище нуля.

«Короткочасне похолодання - це вже може бути небезпечно для ніжного цвіту, майбутніх фруктів та ягід. А що вже казати про тривале охолодження?.. Давайте якось захистимо наші любі абрикоси, вишні чи що ще цвіте, від цього несподіваного агресивного випаду Арктики. Бо найближчим часом на півдні, сході та в центрі, який ближче до Лівобережжя - можливі сильні опади, дощ та місцями мокрий сніг», - попереджує Наталка Діденко, відомий метеоаналітик української частини Facebook, професійний синоптик.

Основний удар отримають плодово-ягідні культури, що якраз розцвіли – абрикоси, вишні, черешні, алича. Причому проблема не стільки у ризику вимерзання, як у тому, що комахи (бджоли, джмелі) не вилітають з вуликів та схованок при температурі до +12 С. Пару днів без комах катастрофи, звичайно, не зроблять, а от тривалий холод "віддячить" пустоцвітом і неврожаєм.

На решті території України - катастрофа відміняється

Однак, береженого, як кажуть Бог береже. Тому за порадами, як запобігти та вберегти майбутні врожаї, «Укрінформ» звернувся до професійних агрономів. На відміну від синоптиків, вони більш оптимістично оцінюють ситуацію. Мовляв, усе, що відбувається зараз в погоді – прикро, але з точки зору агрономії ніякої катастрофи нема. Василь Роздорожній, фермер-садівник з Черкащини, стверджує, що Україна вже безповоротно вступила в біологічне літо (народна ознака: зацвітає черемха – Авт.). «Земля в принципі свою температуру вже «взяла», тобто достатньо прогрілася, щоб пережити навіть короткочасну заметіль при низьких (біля нуля градусів) показниках термометра. А більш довготривалих і серйозних синоптичних розладів в цю пору ніколи не трапляється – сонце ж-бо високо. Так що сніг, якщо й падатиме – то він буде короткочасним (триватиме від години до трьох) і не надто «холодним». А навіть якщо інтенсивним, то кучугур не накидає, бо на поверхні грунту сніг одразу розтаватиме, перетворюючись при землі здебільшого на дощ. При цьому поверхневий шар грунту, якщо і охолоне, то не більше ніж до + 5С. Але це не смертельно для посівних культур, бо вони фактично ще не зійшли. Озимі ж культури витримують і не такі кліматичні навантаження. Було б гірше, якби такі заморозки, як прогнозують нині, сталися десь 8-9 травня. Ото була б дійсно агрономічна халепа», - повідомив пан Василь.

На його думку, найбільшу загрозу нинішній погодний вибрик становить для таких «тонких» культур як виноград. Плодоносна виноградна лоза, що увійшла в стадію вегетації, тобто на якій з’явилися перші бруньки і перший справжній листок, не переживе навіть -2-3С морозу. «Звісно, кущ винограду не загине весь, і коли потепліє, почнуть розвиватися так звані сплячі бруньки, але урожай уже буде не той. Та й навряд чи це станеться масово. Маємо надію, що на півдні, де виноград вже «прокинувся», негода не зашкодить настільки серйозно», - каже агроном. Але свою лозу (пан Василь вирощує столові районовані сорти винограду – Авт.) на всяк випадок збирається прикрити агроутеплювальними матеріалами.  

Отже, для усіх садоводів-любителів цими днями він рекомендує кожну годину-дві поглядати на синоптичні сайти (Укрінформ рекомендує - meteopostventusky ) і діяти по ситуації, застосовуючи різні агротехнічні методи (див. нижче «Способи…»).  Маючи на увазі, що нічого надзвичайного не відбувається.

Не можна, звісно, спрогнозувати дуже точно, кого і настільки зачепить той загрозливий арктичний «язик», що сьогодні спостерігається на погодних радарах. Атмосфері явища досить динамічні. Однак зберігаємо спокій і орієнтуймося на загальну тенденцію.

Оксана Поліщук, Київ

Способи агрозахисту в домашніх умовах

  1. Агроволокно (піднімає температуру на 5-6С, але малоефективне та дороге для високих дерев та значних садових посадок)
  2. Димові завіси із тліючих багать (піднімають температуру на  3-4С, але у безвітряну погоду малоефективні)
  3. Укривання мішками, ряднами, ковдрами (піднімає на 1-2С)
  4. Рясне зволоження землі навколо стовбурів дерев та саджанців (піднімає температуру на 1-2С)

Фото: ВКонтакте

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-