Послуги з раннього виявлення проблем розвитку у дітей можуть надавати сімейні лікарі

Послуги з раннього виявлення проблем розвитку у дітей можуть надавати сімейні лікарі

Укрінформ
Лікарі первинної ланки та педіатри будуть надавати медичні послуги з раннього виявлення проблем розвитку у дітей.

Про це під час підписання між урядом та ЮНІСЕФ меморандуму про взаєморозуміння для запровадження національної платформи раннього втручання сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо суттєво змінити систему, щоб наші діти (з особливими потребами - ред.) не проживали в дитячих будинках, інтернатах, а залишалися в родинах. Від МОЗ я можу пообіцяти, що ми будемо всі наші зусилля докладати до того, щоб наші сімейні лікарі, педіатри могли виявити проблеми, які можуть виникнути на перших місяцях і роках життя, щоб ми могли якшайшвидше надавати послуги, які потрібно, через систему раннього втручання", - сказала Супрун.

В.о. міністра зазначила, що повернення педіатрів на первинну ланку та проведення реформи надання медпослуг на первинній ланці, сприятимуть не тільки ранньому виявленню проблем розвитку у дітей, а й тому, що родини з такими дітьми зможуть отримувати в громадах більше не тільки медичних, а і соціальних послуг.

Як зазначила на підписанні меморандуму міністр освіти та науки Лілія Гриневич, раннє виявлення особливо важливо тому, що діти з проблемами розвитку, вчасно отримавши медичні і соціальні послуги, можуть потім успішно розвиватися, навчатися і соціалізуватися в суспільстві.

"Від того моменту, як народжується дитина, починають включатися різні відомства, протоколи лікарів, які повинні виявити проблему, потім батьки повинні зрозуміти, яку офіційну допомогу вони можуть отримати і як працювати з такою дитиною. Ми працюємо над розширенням мережі інклюзивної освіти в Україні: чим раніше дитина починає навчатися інклюзивно, тим більше шансів залучити її в інклюзивну шкільну освіту", - сказала міністр.

13 квітня Міністерство соціальної політики, Міністерство освіти та науки, Міністерство охорони здоров'я, Дитячий фонд ЮНІСЕФ та громадські неурядові організації підписали меморандум щодо створення національної платформи раннього втручання, що передбачає системний підхід  до надання  послуг раннього втручання дітям з інвалідністю, порушенням розвитку та їх родинам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-