7 квітня: народний календар і астровісник

7 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Благовіщення; добрих звісток у кожну оселю!

Сьогодні Благовіщення – перше велике весняне свято. За Євангелієм цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії звістку про народження Нею Спасителя світу – Ісуса Христа. Селяни з особливою пошаною ставилися до Благовіщення, оскільки вважали, що «Бог у цей день благословляє всі рослини», а відтак великим гріхом було братися за будь-яку роботу. Існує повір’я, що на Благовіщення навіть птиця не в’є гнізда. За легендою, зозуля тому не має свого гнізда й підкидає яйця в інші, що «колись на свято вила гніздо, і Бог їй відібрав пам’ять». Натомість у деяких регіонах вважали, що тільки один птах – горобець, лагодить гніздо, «оскільки не знає такого свята, бо він, бач, бусурмани поміж птицями».

Варто зауважити, що з Благовіщенням пов’язана величезна кількість народних повір’їв. Приміром, дівчата, йдучи в цей день по воду, шукали квіточки первоцвіту: це, начебто, віщувало, що нинішнього року обов’язково прийдуть свати. Зірвану квіточку треба було покласти за пазуху й тримати там до Великодня, коли вперше проспівають «Христос воскрес!». Після цього її клали за образи – «на щастя». Примічали погоду: «Яка погода на Благовіщення, така й на Великдень». На Благовіщення послаблявся піст – дозволялося їсти рибу.

Іменинник сьогодні Тихін.

Сьогодні 12-ий місячний день. Його символи – чаша і серце. День спокою, тиші та мудрості, милосердя і співпереживання, включення космічної енергії любові. Розум має бути ясним, а душа сповнена чистоти. Не бажано сваритися, ображатися, думати про когось щось лихе; конфлікти, які виникнуть цього дня можуть тривати дуже довго. Ідеальний час для пожертви, милостині, примирення. Той, хто цього дня не буде милостивим, і сам буде позбавлений милості. Один із тих днів, коли щира полум’яна молитва може справдитися.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –5,8; а найтеплішим у 1975 -  +26,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-