Рева: Плата за газ зростає для тих, хто найменше його використовує

Рева: Плата за газ зростає для тих, хто найменше його використовує

Укрінформ
Рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про введення абонплати за підключення до газової мережі не є до кінця продуманим і зваженим.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, інформує прес-служба Мінсоцполітики.

"Усі споживачі газу в Україні, яких, за даними 2016 року, нараховується 13 мільйонів, діляться на три категорії: ті, хто використовують газ комплексно на приготування їжі, для підігріву води та опалення, - таких 7 млн 477 тисяч. Друга категорія - це ті, хто використовують газ для підігріву їжі і води, їхня кількість становить 1 млн 109 тисяч. І до третьої категорії відносяться ті, хто використовують газ виключно для приготування їжі, таких в Україні - 4 млн 467 тисяч, або 35% населення", - сказав Рева.

За словами урядовця, виходить так, що для тих споживачів, які використовують газ комплексно, плата в сумі зменшується. Плата за газ для тих, хто використовує його для підігріву води і їжі, залишається приблизно такою ж. А для 4,5 млн споживачів, серед яких є люди з невисокими доходами, і які використовують газ найменше - виключно для приготування їжі, - вартість блакитного палива суттєво зростає.

"Введення нового тарифу, що не передбачений ні законом про житлово-комунальні послуги, ні бюджетним кодексом, тягне за собою додаткові видатки з бюджету. А це, в свою чергу, потребує змін в держбюджеті. В результаті ми опиняємося в ситуації, за якої у нас відсутні можливості захистити людей з невисоким доходом, для яких зростання ціни стане суттєвим. Отже, це рішення є не до кінця зваженим і продуманим", - додав міністр соцполітики.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня НКРЕКП встановила для населення і промислових споживачів тарифи за користування приєднаними газорозподільчими потужностями та транспортування газу. Відповідний тариф мав бути вилучений з чинної ціни на газ для населення, яка відповідно до рішення Кабінету міністрів становить 6879 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ). Новий тариф повинен був сплачуватися щомісячно, окремо від оплати газу як товару.

Міністр соціальної політики Андрій Рева раніше заявляв, що абонплата за газ не збільшить комунальні платежі населення. Водночас, за словами Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, збільшення є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках.

У вівторок, 4 квітня, НКРЕКП заявила, що рішення щодо запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу буде призупинено з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-