Порошенко: Потрібно відмовитись від практики виховання дітей в інтернатах

Порошенко: Потрібно відмовитись від практики виховання дітей в інтернатах

Укрінформ
Україні слід відмовитись від практики колективного виховання дітей в інтернатах і перейти до практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на засіданні Нацради реформ, повідомляє прес-служба глави держави. 

«Можливо, потрібно відмовитись від практики колективного виховання дітей в інституціях і перейти до випробуваних не лише у світі, а й у нас, в Україні, практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї: опікунські сім'ї, сімейний патронат, прийомні сім'ї», - зазначив він.

Він наголосив, що система інтернатних закладів, яка існує в Україні, - це спадок радянських часів. До того ж, вона є найбільш фінансово витратною. 

«Тобто, вона є недружньою до дітей, недружньою до родини і недружньою до держави. У мене складається враження, що ця система підтримує сама себе і спрямована на себе, а не на дитину», - сказав Президент.

За його словами, потрібно зробити все, аби в Україні нарешті запрацювали міжнародні стандарти забезпечення і захисту дітей.

«Якщо ми говоримо, як ми бачимо реформування, то вся наша увага має бути приділена дитині - захисту її прав, уваги до неї, освіті, вихованню. В Україні функціонує 751 заклад інтернатного типу, де діти виховуються, здобувають освіту і постійно проживають. Там перебуває понад 105 тисяч хлопців та дівчат. З них лише 8% - 8741 дитина - має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Решта, а це 92% дітей в інтернатах, - це діти, у яких є батьки, живі та здорові, але позбавлені можливості з ними спілкуватися кожен день», - зауважив глава держави.

Порошенко запропонував присвятити цьогорічну урядову доповідь «Про становище дітей в Україні» питанням дотримання прав дітей в інтернатних закладах та включити в неї серйозний аналіз причин, з яких діти опиняються в інтернатах, наслідків інтернатного виховання як для самої дитини, так і для суспільства в цілому.

Він також нагадав, що за його дорученням торік була утворена робоча група, яку очолюють заступник глави адміністрації Президента Ростислав Павленко та уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба. Ця група розробила проект «Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на період до 2026 року».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-