Президент присвоїв загиблому нацгвардійцю “Усачу” звання Героя України

Президент присвоїв загиблому нацгвардійцю “Усачу” звання Героя України

Укрінформ
Військовослужбовцю батальйону спецпризначення НГУ “Донбас” Євгену Тельнову (позивний “Усач”) присвоєно звання Героя України із врученням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час заходів з нагоди третьої річниці з дня створення  Національної гвардії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“І сьогодні я прийняв рішення присвоїти високе звання Героя України Євгену Львовичу Тельнову, знаменитому “Усачу”, який загинув 15 лютого 2015 року в боях під  Широкиним, особисто знищивши декілька танків противника, які готували наступ на мирний Маріуполь”, - сказав Порошенко.

Після завершення виступу Глава держави вручив нагороду дружині загиблого Героя.

Як повідомляє сайт “Книга пам’яті”, Євген Львович Тельнов народився 20 листопада 1961 року в місті Кіровоград (нині - Кропивницький).

До травня 1982 р. проходив строкову військову службу у 472-му конвойному полку внутрішніх військ МВС СРСР (в/ч 7429, м. Київ). Нагороджений нагрудним знаком “За отличие в службе” ІІ ступеня.

Після звільнення в запас працював на Кіровоградському заводі радіовиробів токарем, з 1989 р. – лаштувальником верстатів з ЧПК, водночас, з 1984 по 1987 р., заочно навчався в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування (за спеціальністю “Обробка металів різанням”).

У липні 1991 – лютому 1992 р. працював інструктором зі спорту Кіровоградської РТШ ДОСААФ. У подальшому займався підприємницькою діяльністю.

Із початком російської агресії проти України Євген Львович закрив своє підприємство, 10 червня 2014 р. уклав контракт про проходження служби у військовому резерві Національної гвардії і був зарахований до батальйону спеціального призначення “Донбас”. З 13 липня перебував у відрядженні у районі АТО, брав участь у бойових діях з визволення населених пунктів Артемівськ, Попасна, Іловайськ. 24 серпня в Іловайську отримав осколкове поранення лівої руки, але не залишив підрозділ.

Під час виходу українських військ з Іловайська, коли в районі села Червоносільське колона батальйону потрапила під жорстокий обстріл, у складі підрозділу знищив два ворожі танки, згодом разом із однополчанином із позивним “Брест” знищив дві ворожі бойові машини десанту БМД-2, екіпажі цих машин – військовослужбовців ЗС Російської Федерації – було вбито або захоплено у полон.

Опинившись із підрозділом у ворожому оточенні у Червоносільському, відмовився капітулювати, разом із “Брестом” та невеличкою групою інших бійців “Донбасу” пішов на прорив, зі зброєю в руках вийшов до своїх військ і 31 серпня дістався бази батальйону в Кураховому.

У жовтні 2014 р. Євген Львович брав участь у позачергових парламентських виборах, балотуючись у народні депутати України на мажоритарному окрузі №100 у Кіровоградській області.

На початку 2015 р. переоформлений у підрозділі як призваний на військову службу за мобілізацією. 15 лютого поблизу села Широкине Новоазовського району Донецької області, коли колона одного з підрозділів батальйону “Донбас” потрапила у ворожу засідку, солдат Тельнов врятував тяжко пораненого однополчанина із позивним “Авер”, витягнувши його з-під шквального обстрілу. Того ж дня під час бою Тельнов загинув смертю героя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-