25 березня: народний календар і астровісник

25 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Симеона; милуйтеся фіалками, подорожуйте, відпочивайте!

Сьогодні церква вшановує память Симеона Нового Богослова, автора дивовижних за красою і духовною глибиною гімнів. Впродовж тривалого часу ім’я преп. Симеона викликало неоднозначну реакцію у християнському середовищі: як у православному, так і в католицькому. Єдиним хранителем духовної спадщини Симеона Нового Богослова було афонське чернецтво. Упродовж століть праці преподобного не видавалися і були відомі тільки за рукописами. Вперше вони були надруковані лише наприкінці ХVІІІ століття, у новогрецькому переказі Діонісія Загорійського, який добряче «відредагував» святого отця, боячись, що звичайному християнину настанови Симеона видадуться незрозумілими. У ХІХ столітті був зроблений російський переклад цієї праці єпископом Феофаном, який, у свою чергу, теж відцензурував попередню працю. Отже, до нас дійшов «переказ переказа», де від самого Симеона Нового Богослова мало що залишилося. Сплеск інтересу до праць Симеона виник у 70-их роках ХХ століття на Афоні, потім поширився Європою. Чимало для повернення духовної спадщини святого зробив архієпископ Василій (Кривошеїн), написавши книгу про преподобного Симеона, та переклавши його гімни, намагаючись максимально слідувати оригіналу. Можна згадати і архімандрита Софронія (Сахарова), учня святого Силуана Афонського, який до кінця життя надихався творіннями Симеона Нового Богослова.  

Наші пращури цього дня не святкували. Хіба що дивилися: якщо проліски, підсніжники та лісові фіалки розкриють свої «очка», буде добра погода, а коли батончики закриті й припалі – наближається негода. 

З іменинами вітайте Григорія, Олександра, Івана і Костянтина.

Сьогодні 27-ий місячний день. Місяць спадає, символ дня – летючий корабель, або Ноєв ковчег – на вибір. Чому надаєте перевагу? Подорожам у повітрі чи неспішним мандрам морем? У будь-якому випадку сьогодні сприятливий день для подорожей і відпочинку. Головне – налаштуватися на легку релаксаційну хвилю й не поспішати. Що треба – побачите й почуєте, а що ні – то воно вам і не потрібно. Можливо, це саме той період, коли ви стоїте на порозі важливого життєвого етапу. Тож будьте чуткими на знаки, що подає доля. День цілительства; не бажано вживати хімфармпрепарати, хіба що мусите.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: – 14,3; а найтеплішим у 1921 -  +20,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-