В Україну з окупованого Криму перемістили 12 в’язнів

В Україну з окупованого Криму перемістили 12 в’язнів

Укрінформ
На материкову частину України з тимчасово окупованого Криму переміщуються 12 осіб із пенітенціарних установ півострова.

Про це повідомляє прес-центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"Сьогодні, 17 березня 2017 року, завдяки спільним зусиллям уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської та уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової відбувається переміщення 12 осіб із пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України. Вказане переміщення проходить у с. Гоптівка – пункті пропуску через державний кордон України на кордоні з РФ. Сьогоднішнє переміщення засуджених із пенітенціарних установ АР Крим здійснюється шляхом використання ad hoc механізму, який раніше було запропоновано омбудсменом України", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні також проведено зустріч Лутковської з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Подякувавши омбудсмену РФ за зусилля у сприянні проведення сьогоднішнього переміщення засуджених із АР Крим, Лутковська підтвердила готовність і зацікавленість у продовженні практики взаємних моніторингових візитів до місць несвободи з метою вивчення стану дотримання прав громадян обох країн у цих установах. Найближчим часом омбудсмени України та РФ планують відвідати громадян України, які перебувають у місцях несвободи в РФ, а також здійснити аналогічні візити до громадян РФ, які перебувають у місцях несвободи на території України.

Як відомо, до українського омбудсмена ще у 2015 році надійшло звернення від російської колеги Елли Памфілової, в якому йшлося про прохання 22 засуджених, які відбувають покарання в пенітенціарних установах АР Крим, перевести їх на материкову територію України для подальшого відбування покарання. На той час російська сторона запропонувала здійснити таке переміщення шляхом застосування норм Європейської конвенції про передачу засуджених осіб від 21 березня 1983 року, яка визначає порядок передачі осіб, засуджених на території однієї держави, для відбування ними покарань на території іншої держави. Такий варіант був категорично неприйнятний для української сторони, адже Автономна Республіка Крим є тимчасово окупованою територією України, і тому застосування норм згаданої Європейської конвенції є неможливим у рамках однієї держави.

Лутковська запропонувала альтернативний варіант – розробити спільний механізм переміщення засуджених із застосуванням так званої практики ad hoc. Його підтримала призначений у 2016 році уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова. За результатами проведених спільних зустрічей омбудсманів таку процедуру вдалося реалізувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-