Телешун про реформи: Для України повернення в минуле неможливе

Телешун про реформи: Для України повернення в минуле неможливе

Укрінформ
В України немає вибору щодо реформ, повернення у минуле неможливе.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив Сергій Телешун – доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політичної аналітики та прогнозування, директор Інституту державної служби і місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України.

Як наголошує експерт, "в України немає вибору щодо реформ. Повернення у минуле у такому стані – неможливе. Соціальний результат реформ може стати лакмусовим папірцем перспективності "українського проекту" та зрілості української нації і політичного класу. За цих умов ми або отримуємо результат у вигляді успішної і конкурентної держави, або Україна перетворюється на квазідержаву з обмеженим суверенітетом і зовнішнім управлінням".

За словами Телешуна, "нинішні труднощі з реалізацією реформ, невідповідність результатів поставленим цілям, суспільне розчарування примушують звернути особливу увагу на процеси, які ведуть до прийняття рішень щодо реформ і процеси їх реалізації". "Дуже часто відсутність механізмів або, як підкреслюють експерти, дисфункціональність інститутів публічної політики, призводить до того, що реформа з інструменту вироблення політики перетворюється на самоціль", - зазначив науковець.

Експерт наголошує, що "пересічного обивателя мало цікавлять інституційні складові процесу реформ, його цікавить порядок денний змін та власна соціальна перспектива. Переважна більшість громадян в Україні очікують бути залученими через різні механізми комунікацій до формування програми діяльності уряду у вигляді складання рейтингу проблем, що визначені суспільством як нагальні, та мати право голосу у справах уряду щодо питань, які впливають на їхні інтереси".

На думку Телешуна, реформи у державі проводяться, і зміни є, але у нас недостатньо часу. "За цих умов кластерний підхід у реформах державного управління на сьогоднішній день не завжди ефективний і потребує радикального переосмислення. Ми потребуємо сучасної моделі управління у глобалізованому світі, яка б мала характеристики суверенної модернізованої національної держави ХХІ століття", - вважає науковець.

За його словами, конкурентність України на Сході і на Заході є гарантією збереження нашої політичної, економічної, національної ідентичності в умовах нових глобалізаційних викликів і загроз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-