У світі набирає силу епоха

У світі набирає силу епоха "егоцентризму" - Телешун

Укрінформ
Сьогодні у світі набирає силу епоха "егоцентризму", яка характеризується авторитаризацією поведінки політичних лідерів і держав, радикалізацією суспільних настроїв, неоізоляціонізмом і політичною децентралізацією.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив Сергій Телешун – доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політичної аналітики та прогнозування, директор Інституту державної служби і місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України.

За його словами, "політичний клас вирішив змінити формат комунікації з внутрішніми і зовнішніми споживачами за допомогою переходу від "демагога-моралізатора" до "популіста-егоцентриста". Проте криза, що охопила сфери зовнішньої і внутрішньої політики, є лише сигналізатором необхідності зміни моделей управління у п’ятикутнику: держава – суспільство – громадянин – корпорація - наддержавний світ. У цих умовах закономірне відмирання старих форм управління і виникнення нових, побудованих на політичному і не тільки прагматизмі.

Телешун підкреслив, що "сьогодні в світі набирає силу так звана епоха "егоцентризму", яка характеризується авторитаризацією поведінки політичних лідерів і держав, радикалізацією суспільних настроїв, неоізоляціонізмом, політичною децентралізацією тощо. Держави і політики намагаються сформувати новий вид суспільного контролю, при якому відбувається злам або ревізія окремих ліберальних традицій і моделей управління. Натомість вони пропонують швидкі і прості рішення, політичне месіанство, гіпертрофовану гідність". 

Як наголошує науковець, "за цих умов вертикальна модель влади втрачає ефективний легітимний громадський контроль, а публічна політика будується на ситуативних технологічних схемах і викликах". 

Телешун також наголосив, що "світова політична система зазнала істотних змін. Вона вже не буде такою, як була 5, 3, 1 рік тому". "

Кожен із світових гравців шукає найбільш вигідну конфігурацію союзів і коаліцій, спроможних реалізувати власне бачення національних інтересів на найближчі 7-18 років. Більшість країн Старої Європи, США будуть йти від внутрішньої складової національної політики. Частина младоєвропейців спробують як в рамках ЄС, так і поза Євросоюзом формувати нові стратегічні союзи. Китай, Індія, Іран, Росія, Туреччина - балансуватимуть на системних і штучних протиріччях. Щодо Америки, то, на мою думку, Адміністрація президента США під впливом груп інтересів спочатку завершить непублічний процес формування пріоритетів у зовнішні політиці, а вже потім, по ситуації, формуватиме публічну - офіційну позицію", - вважає науковець.

Щодо США та Росії, сказав експерт, "то вони навряд чи у найближчий час будуть великими друзями, але зможуть бути партнерами по окремих питаннях тактичного характеру". "Ще раз підкреслюю, що у Вашингтоні і Москві уточнюються окремі позиції, контакти, бачення і формується "картинка" майбутнього по найбільш болючих питаннях зовнішньої політики. Загальні слова, ситуативне управління проблемами з униканням відкритих конфліктів - ось формальна логіка поведінки", - зазначив Телешун.

Повний текст інтерв’ю читайте тут.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-