15 березня: народний календар і астровісник

15 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федота-вітроноса; дзвін у правому вусі віщуватиме гарну новину; у лівому – про вас пліткуватимуть, але ви того не почуєте

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Феодота, єпископа Кірінейського, якого в народі називали Федотом-вітроносом, «який всюди сує свій ніс», та намагається всіляко накапостити вчорашній Явдосі. Але що може завадити такій розкішній жінці як Явдоха у досягненні своєї мети? Правильно: ніхто й ніщо.

Вважалося, що на Федота починають віяти сильні вітри. І це таки й дійсно правда – особливо характерним є це явище для південних регіонів України, де від весняних вітрів дуже швидко сохнуть ґрунти. Тож гав не половиш – посівну треба проводити швидко, що, власне, вже й роблять аграрії семи областей України. На сьогодні засіяно понад 31 тисяча гектарів. Старі люди підмічали: «Якщо на Явдохи і на Федота ясно, то на Юрія (6 травня) і на літнього Миколая (22 травня) теж буде ясно». Якщо в цей день вітряно й холодно, то довго не з’являтиметься трава, тому казали: «Федот кошматий – паші не мати».

Іменинники нині Арсеній і Федір.

Сьогодні 18-ий місячний день. Місяць перебуває у Скорпіоні – південному зодіакальному сузір’ї, що знаходиться між войовничим Стрільцем на сході та мінливими Терезами на заході (зауважте: як на небі – так і на землі). Сузір’я Скорпіона – одне з найяскравіших на небі. Його найяскравіше світило – червоний надгігант Антарес, який візуально дуже схожий на Марс. Він у 700 разів перевищує діаметр Сонця і світить у 9 тис. разів яскравіше від нього. У сузір’ї Скорпіона навіть є і свій кандидат на чорну діру. Тобто, там є багато чого цікавого, крім нас із вами. Поводитись сьогодні треба обачно, чемно й коректно, неконтрольовані емоції можуть спричинити пожежу, тож поряд тримайте напоготові вогнегасник з написом «вибач» і «перепрошую». Але, може статися, що й це не допоможе. Що тоді? Вийдіть на вулицю й підставте обличчя весняному вітру – куди все й дінеться! Вітер сьогодні цілющий і має чарівні властивості.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18,7; а найтеплішим у 2011 -  +16,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-