А вам ще Каплін 3200 грн. пенсії не дав?

А вам ще Каплін 3200 грн. пенсії не дав?

Укрінформ
Депутат пропонує одним махом підвищити мінімальну пенсію до 3200 грн. А де гроші? Для популізму – це не принципово

Перед довгоочікуваним пленарним тижнем Верховної Ради мережу збурила новина про плани підвищення мінімальної пенсії до 3200 грн. А чого ж? Мінімальну зарплату отак, зненацька, підвищили до тієї ж суми минулого року, то чому з пенсією те саме не зробити? Навіть, якщо це рішення прийняте не буде, а воно таки неможливе в принципі, то уявляєте, як будуть вдячні злидарі-пенсіонери хоча б за намір їм допомогти? Чи не половина виборців рукоплескатиме такому рішенню!

Чому це наперед не реально? Це зрозуміло, якщо не п’ятикласнику, то восьмикласнику – точно: зарплата та пенсія – це дещо різні за природою економічні категорії. І джерела походження у них різні. Якщо перша наповнює пенсійний фонд, то друга – його  «поїдає». Якщо обидві і підживлюють інфляцію, то пенсія впливає на інфляційні процеси значно більше, ніж зарплата. Бо людина працююча, окрім того, що користується товарами та послугами, їх ще й створює. На відміну від пенсіонера, який тільки споживає. Чому ініціатори таких от адміністративних покращень цього не враховують? Тому що в Україні не прийнято підкріпляти «професійну» політику відповідальністю та економічними розрахунками. Багато чого робиться задля красоти гри і, відповідно, - рейтингу.

Список депутата Капліна

Хто ж автор цієї чудової PR-перспективної пропозиції? А це депутат Каплін. Укрінформ вирішив поцікавитись, а які ще заслуги у законодавчій творчості має пан Сергій? Ми знайшли у «плей-листі» депутата Капліна ще багато цікавих ініціатив, які безперечно, сподобались би багатьом виборцям. Але не більше того. На жаль, в них, на наш погляд, забагато політичного артистизму та мало адекватного розрахунку. От лише деякі з них, судіть самі:

  • Заборонити народним депутатам України розмовляти по мобільному телефону під час пленарних засідань.

Укрінформ: ну, це щось на кшталт вимоги заборонити «кнопкодавство» чи зняти депутатську недоторканість. Сказано правильно, але досягти за допомогою чергових «указів» - неможливо.

  • Впровадити смертну кару як вид покарання за корупційні злочини (через внесення змін до Кримінального Кодексу).

Укрінформ: попутно Україні треба вийти з Ради Європи, бо заборона смертної кари – це обов’язкова умова членства в цій організації.

  • Звільнити від оподаткування грошові перекази від трудових мігрантів (що їх отримують родичі першого ступеня).

Укрінформ: ви уявляєте масштаби зловживань і «підстав» у разі запровадження такої норми?

  • Зобов’язати телерадіоорганізації щоденно о 6.00 та 24.00 транслювати Державний Гімн України.

Укрінформ: оце правильно, патріотично! Дарма що трохи відгонить «совком»… Але зате для бюджету – абсолютно безплатно!

  • Встановити мораторій на укладення меморандумів, договорів та угод з Міжнародним валютним фондом, та припинити подальшу співпрацю, розірвати чинні укладені угоди та реструктуризувати існуючу заборгованість.

Укрінформ: А як бути з тим, що домовленості про Асоціацію з ЄС базуються на кількох принципових моментах, серед яких, безперечно, є і співпраця з МВФ? Звісно, МВФ - це не «священна корова», домовитися можна про все, але треба спочатку прорахувати альтернативні варіанти і цифри.

За дві каденції у Верховній раді пан Каплін став автором і співавтором майже 100 законопроектів. І серед них є дійсно важливі і достойні документи. Але наявність багатьох ініціатив, на кшталт вищеперелічених) фактично ставить під сумнів його реноме, як серйозного депутата.

Вікіпедія називає Сергія Капліна одним із основних противників декомунізації у Верховній Раді. Особливо відзначився він у захисті назви міста Комсомольська на Полтавщині (нині – Горішні Плавні). Неодноразово піддавався критиці через популізм та начебто співпрацю з проросійськими силами. Зокрема, він один з фігурантів скандалу зі списком з трьох депутатів (Береза, Добродомов, Каплін), яких нібито «курирувала» громадянка Росії Маша Столярова, колишня співробітниця телеканалу «Інтер», вислана з України згідно з рішенням СБУ. Втім сам нардеп Каплін відкидає подібні звинувачення. За декларацією він дуже скромна людина. Має досвід керівництва підприємствами, але більшу частину життя присвятив політичній діяльності.

Депутат + Популізм = Політичне зобов’язання

Заради справедливості варто сказати: Каплін в Раді далеко не поодинокий популіст. Багато хто з наших народних обранців ладні придумати найнеймовірніше, аби сподобатися виборцю. Байдуже, що виборець, дивлячись інколи на їх загравання, крутить пальцем біля скроні.

До речі, депутати Вінницької міської ради ще минулого року ініціювали запровадження мораторію на популізм, вважаючи, що це «може стати формою політичного зобов’язання українських політичних партій, рухів, об’єднань».

Коментуючи прийняття цього рішення, міський голова Вінниці Сергій Моргунов нагадав депутатам слова прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, котрий свого часу назвав трьох головних ворогів держави: зовнішній агресор, корупція та популізм. 

З приводу перших двох ворогів усе більш-менш зрозуміло. З агресією боремось, з корупцією теж сяк-так намагаємось. А як припнути третього ворога? Того, що начебто найменш «шкідливий», але не менш дошкульний? Як мінімум, публічно змальовувати його персональний портрет у особі того чи іншого депутата. Така собі дошка пошани, тільки навпаки…

Оксана Поліщук, Київ

P.S. Український депутат – істота дуже непередбачувана у своїх законодавчих ініціативах. Власне, наш «пантеон» популістів відкрито і ми обіцяємо його наповнювати у міру надходжень нових креативних «матеріалів» - тих, що називаються ні в тин, ні в ворота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-