Екс-генконсул Грузії отримав підозру в мільйонних махінаціях з ПДВ

Екс-генконсул Грузії отримав підозру в мільйонних махінаціях з ПДВ

Укрінформ
Колишньому генеральному консулу Грузії у місті Одеса Тімуру Нішніанідзе повідомлено про підозру в заволодінні державними коштами у особливо великих розмірах.

Про це написала у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, повідомлено про підозру колишньому генеральному консулу Грузії у м. Одеса Нішніанідзе Т.Т. в заволодінні державними коштами у особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб, та в легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України", - написала Сарган.

Вона повідомила, що досудовим розслідуванням установлено, що Нішніанідзе, діючи за попередньою змовою з іншими працівниками консульства, у період з червня 2012 по листопад 2013 років надав до податкового органу України документи на відшкодування понад 17 млн. грн. податку на додану вартість (ПДВ) за нібито придбаний товар у фірмових брендових магазинах Louis Vuitton, Gucci, Dsquared2, Helen-Marlen та інших, які розташовані на території Києва та Одеси, що відповідно дає підставу повернення їм, як іноземцям, податку на додану вартість.

Таким чином сумарна ціна «придбаних» працівниками консульства брендового одягу та інших товарів за власні кошти мала б складати понад 100 млн. грн. або більше 12 млн. дол. США за відповідним курсом на той час.

Безпосередньо собі Нішніанідзе заявив та отримав до відшкодування ПДВ у розмірі понад 4 млн. грн. Указані кошти відшкодовувалися на його особистий рахунок та в подальшому зняті ним готівкою в банківських терміналах м. Одеси та м. Києва на власні цілі.

При цьому частина ПДВ у розмірі майже 1 млн. грн. Нішніанідзе відшкодовано за здійснення покупок у періоди, в які той не перебував на території України та фізично придбати жодних товарів не міг.

Більше того, частина покупок в ці періоди Нішніанідзе була нібито зроблена в ТОВ «Майстер Компані», ТОВ «Еверест 1», ТОВ «ФФ Україна», які на час «придбання» господарської діяльності не здійснювали взагалі.

Наразі вирішується питання про обрання колишньому генеральному консулу Грузії у м. Одеса запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі, визначеній законом.

Колишній генеральний консул Грузії в Одесі Теймураз Нішніанідзе називає політичним переслідуванням порушення справи стосовно нього.

Про це він сказав журналістам, коли прийшов на допит у Генеральну прокуратуру.

"Це політичне переслідування...Мені інкримінують якесь повернення ПДВ 2012 року. Сьогодні у нас 2017 рік. Я чотири роки до цього мешкав в Україні і чомусь, коли я очолив Фонд і вступив у команду Саакашвілі, згадали про мене", - сказав він.

Нішніанідзе розповів, що його затримали о другій ночі на трасі Одеса - Київ і зачитали підозру. При цьому він назвав неприпустимим такі дії стосовно нього, адже, за його словами, має дипломатичний імунітет.

Екс-генконсул повідомив, що по закінченні допиту в ГПУ має відбутися суд, де буде обрано запобіжний захід стосовно нього.

Як відомо, 26 травня 2016 року слідчі ГПУ та столичного управління СБУ обшукали будинок екс-генконсула Грузії Нішніанідзе. Разом з тим обшуки пройшли в Одеській ОДА, якою тоді керував Міхеїл Саакашвілі. Слідчі дії велися в рамках кількох кримінальних проваджень: одне з них відкрито нібито за фактом незаконного відшкодування ПДВ посадовим особам Генерального консульства Грузії у 2012-2013 роках.

Раніше, 20 березня 2016 року, стосовно Нішніанідзе було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 і ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. За даними слідства, з серпня 2015 року по лютий 2016 року Нішніанідзе здійснював розтрату коштів фонду "На благо Одеси", який розташований у кабінетах Одеської обласної держадміністрації. 

Провадження веде департамент ГПУ з розслідування і нагляду в кримінальних провадженнях в сферах державної служби та власності, відомий в ЗМІ як "департамент Кононенко-Грановського".

Нішніанідзе став позаштатним радником тодішнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі в липні 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-