В Україні запровадять нову класифікацію первинної медичної допомоги

В Україні запровадять нову класифікацію первинної медичної допомоги

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я уклало угоду зі Всесвітньою організацією сімейних лікарів (WONCA) щодо ліцензійного використання Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ІСРС-2) у загальній практиці.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Міністерство розробляє нормативно-правову базу для використання ІСРС-2 в системі охорони здоров'я України. Також триває процес створення програмного забезпечення, яке покликане максимально спростити роботу сімейних лікарів у частині ведення медичних записів пацієнтів та підготовки звітності", - йдеться у повідомленні.

Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги - це система, що дозволяє кодувати причину кожного окремого звернення пацієнта до лікаря і дає змогу класифікувати не лише хвороби, але й симптоми.

В основі класифікації лежить візит пацієнта до лікаря. Це базова одиниця обліку роботи сімейного лікаря, яка в ICPC-2 складається з трьох основних частин: причина звернення пацієнта до лікаря; діагноз; дії (що необхідно зробити у конкретній ситуації - направлення на додаткові методи обстеження чи направлення на вторинну ланку до спеціалістів).

Порівняно з Міжнародною класифікацією хвороб - діагностичною номенклатурою, яку первинно розробляли для класифікації причин смертності, ІСРС-2 надає можливість кодування в умовах, коли неможливо поставити точний діагноз.

Класифікацію ІСРС-2 розробила Всесвітня організація сімейних лікарів (WONCA), яка об'єднує понад 500 тисяч сімейних лікарів зі всього світу. Успішне повне або часткове впровадження системи Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги відбулось у 40 країнах світу. На сьогодні близько 250 тисяч сімейних лікарів використовують у своїй практиці ІСРС-2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-