9 березня: народний календар і астровісник

9 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Зустрічаємо птахів, йдемо на побачення та вітаємо ді-джеїв

Сьогодні світова клубна громадськість відзначає хоч і неофіційне, але вельми популярне свято Всесвітній день ди-джея. Починаючи з 2002 року всі, хто причетний до цієї професії – самі ді-джеї та відвідувачі нічних клубів – з задоволенням відриваються на вечірках з нагоди цього дня.

За церковним календарем сьогодні Віднайдення голови Іоана Предтечі. В українській народній традиції цей день називають Обретіння, або, навіть, Обертання. І пов’язана ця назва з поверненням (обертанням) птахів із теплих країв. Так і говорили, що святий Іван повертає птахів до гнізд із вирію. Тому жінки не прали в цей день білизну, щоб птахи назад не повернули. Адже вірили, що своєчасний приліт навесні перелітних птахів на гарний врожай хліба. Раніше існувало безліч обрядів зустрічі птахів, ось, наприклад, коли діти вперше навесні бачили диких гусей, вони підкидали догори солому або сіно та приговорювали: «Гуси, гуси, вам на гніздо, а нам на тепло!».

З іменинами вітайте Іванів.

Сьогодні дванадцятий день за місячним календарем. Місяць у Леві, символ дня – серце. Зрештою, цим все і сказано. Сьогодні почуття любові повинно переповнити ваше серце і повністю заполонити ваші думки. Дуже вдалий день для побачень. А ще приготуйте для своєї коханої людини якийсь сюрприз, проявіть турботу, щонайменше скажіть щось приємне. Разом з тим, зірки застерігають, що сьогодні не можна сердитися, сваритися, ненавидіти, бо примиритися потім буде дуже складно.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1915 році: –20, а найтеплішим у 1920 році - +17,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-