Котофілам до уваги: коронавірус це небезпечно, але не вирок

Котофілам до уваги: коронавірус це небезпечно, але не вирок

Укрінформ
Чутки про епізоотію (епідемія у тварин) –перебільшені. Крім того, близько 80% кішок живуть із цим вірусом і не хворіють

Днями, за печальних обставин, у ветеринарній клініці журналісту Укрінформу довелося дізнатися про хворобу, що уражає домашніх улюбленців – коронавірусну інфекцію котів. Врятувати трьох котів, яких колега приніс до клініки, не вдалося… Йому там навіть сказали, що це не лікується. В Мережі про коронавірус пишуть, що ця напасть потрапила до нас із Америки, що у тамтешніх котів на неї виробився імунітет, а у наших – його немає. Ліків – ще не придумали, а ефективність щеплення ще не доведена. Що ж робити?!

В Укрінформі котофілів багато, тож зайве говорити, як ця новина зачепила журналістів, до всяких новин звиклих… Почали з’ясовувати: що ж там насправді, адже нам так само добре відомо, як за сучасних інформаційних технологій розганяється паніка. З’ясували: вірус такий є, котофілам потрібні відповідальність та уважність, але масштаби лиха сильно перебільшують. І ще: людині коронавірус не передається.

Хоча серед домашніх тварин українці найчастіше тримають вдома котів (79% серед власників тварин), а коронавірус циркулює в Україні близько десяти років, дуже багато людей про існування цієї хвороби навіть не здогадуються.

Укрінформ поспілкувався з ветеринаром Русланою Рощіною, яка розповіла про специфіку коронавірусної інфекції саме у котів.

Хвороба без перших симптомів

Хвороба, спричинена коронавірусом, унікальна тим, що не має перших симптомів як таких. Взагалі цей вірус дуже поширений у природі і 80% кішок живуть із ним. Потрапляючи в організм, вірус проникає в кишківник, викликає легкий пронос, після чого кішка одужує. Але у 10% тварин(із цих 80%) із поки що незрозумілих причин цей вірус мутує і викликає неадекватну реакцію імунної системи, що призводить до випоту рідини в черевну чи грудну порожнину, через що кіт помирає. Тобто лише індивідуальні особливості організму тварини можуть спричинити її смерть.

Чим особливий коронавірус

Отже, первинних специфічних симптомів цього захворювання не існує, але спостерігаються такі, на які потрібно звернути особливу увагу – легкий періодичний пронос, невиразні респіраторні симптоми (слабкі виділення із очей чи з носа), можливе підвищення температури. У групі ризику – молоді тварини у віці до 2 років, найчастіше кошенята віком 3 -9 місяців.

Також можуть бути інші симптоми – шкірні покриви і слизові оболонки стають блідими, з жовтизною, зіниці можуть бути не рівної форми, інколи спостерігаються неврологічні розлади (порушення координації рухів, паралічі).

На останній стадії розвитку хвороби кішка починає без причини худнути, водночас за рахунок накопичення рідини збільшується її живіт і може піднятися температура. На жаль, це фактично вирок.

Ні попередити, ні вилікувати

Через відсутність перших симптомів у тварин, неможливо визначити інкубаційний період. Навіть більше - цю хворобу дуже складно діагностувати лабораторними методами:за аналізом крові чи калу не можна зрозуміти, на якій стадії хвороби перебуває тварина і чи є в її організмі небезпечна мутація кишкового коронавірусу, яка призведе до розвитку невиліковного перитоніту. Аналіз виявить тільки присутність антитіл до коронавірусу, якщо тварина з ним раніше зіштовхнулася. Але ветеринар Руслана Рощіна заспокоює: наявність антитіл ще зовсім не означає, що тварина помре – можливо, в неї просто була раніше кишкова форма хвороби.

Щодо лікування – тут теж свої нюанси. Інфекційний перитоніт, викликаний коронавірусом, не лікується.  Власники тварин часто не хочуть змиритися із невиліковністю хвороби і шукають варіанти лікування зокрема і на просторах Інтернету. На жаль, більшість інформації про випадки зцілення безнадійно хворих тварин є недостовірною.

На сьогодні немає препаратів для лікування коронавірусного перитоніту, це пов’язане із особливостями самого вірусу, а також із розладами імунної системи, які цей вірус викликає.

Кишковий коронавірус від кішки до кішки передається переважно через фекалії, а тому, якщо тварин в помешканні декілька, необхідно особливо слідкувати за їхньою гігієною. Хіба що, за словами спеціалістів, можна підсилити імунітет тварини спеціальними препаратами, які штучно стимулюватимуть вироблення антитіл упродовж пари тижнів.

«Якщо ж починається випіт, то вилікувати тварину раз і назавжди не можна», - говорить Руслана Рощіна і додає, що на цій стадії дуже рідко вдавалося перевести хворобу в суху форму і продовжити життя тварини на кілька місяців чи років.

Летальні випадки бувають рідко, хвороба не стає поширенішою

Отже, як бачимо, ця специфічна хвороба не піддається лікуванню. Але  ж чи можна її попередити, приміром, зробивши щеплення своєму улюбленцю? Ветеринар пояснює, що хоча вакцина від коронавірусу для кішок існує, але насправді немає доказів її ефективності. Річ у тім, що не зрозуміло, чи тварина не захворіла саме після застосування вакцини, чи через власний імунітет (ті самі 80%).

Взагалі ж спеціалісти розповідають, що наразі про мутацію цього вірусу мало що відомо, але у розплідниках і притулках існує найбільший ризик того, що у тварини виявиться саме мутантна форма коронавірусу. Тому вони радять тим, хто купує породне кошеня або бере тварину із притулку, цікавитися у заводчиків або у працівників притулку про випадки коронавірусу в цій котячій спільноті .

«Припускається, що вірус може мутувати внаслідок стресу у тварини – переїздів, зміни хазяїв, операції, - говорить Руслана Рощіна. - Тобто краще уникати стресу і забезпечити тварині хороший догляд і харчування, та по можливості не брати тварин із сумнівних місць. Насправді ж летальні випадки бувають нечасто, і зі свого досвіду в клініці можу сказати, що ця хвороба не стає поширенішою».

Кількість хворих котів зросла, але це не епідемія

Інна Григор’єва, заступник головного редактора журналу «Зоодруг», також заперечує якийсь особливий сплеск цього захворювання: «Просто через те, що в нас не впорядкована ситуація з безпритульними котами, а вона за останні 10-15 років не покращилася, їх стає більше, то безпритульні і стають переносниками коронавірусу. Так, кількість хворих тварин збільшується, але цей процес є поступовим, а не епідемічним. Якщо почати прививати безпритульних тварин – хвороба би зникла. Цим зараз займаються волонтери, а от якихось програм для безпритульних котів у нас, на жаль, немає».

Хоча про коронавірусну інфекцію котів зазвичай говорять обережно, вживаючи слово «якщо», але в дечому експерти завіряють напевне: вона не передається людям, а також не загрожує іншим тваринам. Слід пам’ятати, що перебіг інфекції передусім залежить від організму тварини та її імунітету, а тому дуже важливими являються правильне харчування, розроблене професійно (замість їжі «зі столу»), а також періодичний огляд у ветеринара.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-