У Криму вперше говоритимуть про анексію юридичною мовою - російський журналіст

У Криму вперше говоритимуть про анексію юридичною мовою - російський журналіст

Укрінформ
Суд над т.зв. "сепаратистами" фактично може стати першою розмовою юридичною мовою про анексію Криму і кордони Росії, не визнані міжнародним правом.

Про це на прес-конференції в Києві заявив російський журналіст Антон Наумлюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей процес може бути дуже цікавим у тому сенсі, що буде перша розмова юридичною мовою щодо, власне, анексії Криму. Захист приготував документи, у тому числі із посиланням на міжнародне право, в яких намагається довести, що кордони Росії, згідно з конституцією Російської Федерації, встановлюються міжнародними договорами. Якщо немає цих міжнародних договорів про кордони, навіть якщо Росія в односторонньому порядку вирішила їх собі перенести, вони не дійсні. Неможливо садити людину за заклик до порушення цих кордонів, якщо вони не встановлені", - сказав Наумлюк.

Як зазначив журналіст, "суд" у даній справі може становити інтерес для міжнародної політичної системи.

"Подивимося, чим це закінчиться. Мінімум ця розмова, по-моєму, має буде цікавою для міжнародних політичних структур і правозахисних структур", - сказав він.

Журналіст також зазначив, що статтю "про публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії" або "сепаратизму" інкримінують главі Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, його заступнику Ільмі Умерову, українському журналісту Миколі Семені і деяким іншим кримським журналістам, "які встигли виїхати з Криму".

Cтаття була введена до Кримінального кодексу РФ після загарбання Криму, і відтоді слова будь-кого, хто не згоден з анексією півострова, суд може кваліфікувати як "сепаратизм" і заклик до "порушення територіальної цілісності країни".

Російський журналіст висловив надію, що фігуранти даного процесу отримають умовний термін.

"І Ільмі Умеров, і Микола Семена мають дуже великі проблеми зі здоров'ям, і законодавство РФ не може посадити їх на якісь тривалі терміни. Сподіваюся, що для них все це закінчиться умовними термінами ув'язнення", - сказав Наумлюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-