5 березня: народний календар і астровісник

5 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні вшановуємо Лева Катанського та преподобного Агафона Печерського; ввечері не дивіться на зорі

Цього дня християнська церква вшановує преподобного Лева, єпископа Катанського та преподобного Агафона Печерського. Святий Лев був єпископом міста Катанія, що на Сицилії. Силою молитви зціляв хворих. У той же час там жив і чародій Іліодор. Він був християнином, але зрікся Господа. Своїми чарами він дошкуляв багатьом містянам. І от щоб осоромити Іліодора, одного разу Лев став разом з ним у палаюче вогнище. Іліодор згорів, а св. Лев залишився неушкоджений. Ось завдяки цьому чуду святитель прославився ще за життя.

Щодо Агафона Печерського, то знаємо про нього що він був ченцем в Києво-Печерському монастирі в ХIII-ХIV століттях. Був цілителем хвороб і мав дар пророцтва. Нині мощі його знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

У народі цього дня примічали: якщо в цей весняний день сніг розтаватиме і курка води біля порога нап`ється – чекай ранньої і теплої весни. А ще сьогодні не дивилися на небо, щоб не побачити падаючої зірки, адже це вважалося недоброю прикметою. На Поділлі, як стверджує Олекса Воропай, вірували, що зірки – це Божі свічки на небі. Але диявол також ставить поряд свої свічки. Як тільки янгол, обходячи небо, запримітить «дідькову свічку», тут же скидає її геть – від того й, начебто, падають зірки.

Іменинники: Агафон, Корній і Лев.

Сьогодні 8-й місячний день. Місяць в Близнюках. І хоч колір дня енергетичний червоний, найліпше відмовитись сьогодні від великих компаній та галасливих вечірок. Не варто поспішати та виявляти зайву активність. Краще присвятіть цей день сім’ї – сходіть у парк, або ще краще з’їздіть за місто. Весна ж! Хіба не чудово вдихнути свіжого весняного повітря та подивитися, як прокидається природа?

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1889 році: –23,4, а найтеплішим у 1998 -  +14,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-