У ГПУ констатують зростання рівня смертності серед в'язнів

У ГПУ констатують зростання рівня смертності серед в'язнів

Укрінформ
Рівень смертності серед осіб, взятих під варту, засуджених значно зріс.

Про це повідомляє управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

"Зокрема, минулого року рівень смертності громадян в установах ДКВС (Державної кримінально-виконавчої служби України - ред.) фактично зріс більш ніж на чверть. За два місяці поточного року порівняно з таким самим періодом 2016 року кількість померлих громадян в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України зросла більш ніж наполовину та на сьогодні перевищує 100 осіб. При зменшенні кількості утримуваних в установах ДКВС осіб рівень їх смертності загалом зріс на 82 % (з 8 до 17 летальних випадків на 10 тис. осіб)", - йдеться в повідомленні.

Крім того, стан захворюваності на ВІЛ/СНІД серед осіб, взятих під варту, та засуджених в установах ДКВС значно перевищує рівень захворюваності населення на цю хворобу загалом по державі.

Як зазначено в повідомленні, Генеральною прокуратурою України та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини неодноразово зверталася увага Міністерства юстиції на наявні проблеми, які полягають у систематичному невиконанні поставлених урядом завдань, незавершеності розпочатого реформування системи Державної кримінально-виконавчої служби України.

"Незважаючи на це, тривалий час необхідні заходи відомствами не вживалися, або мали декларативний характер, у зв’язку із чим реальних позитивних змін у вказаній сфері не відбулося. Як наслідок, має місце критичний стан забезпечення прав людини на охорону здоров’я у місцях позбавлення волі, що підтверджується значним зростанням рівня захворюваності та смертності серед них загалом по державі", - зазначили в ГПУ.

У зв'язку з цим генпрокурором Юрієм Луценком та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською ініційовано перед Прем’єр-міністром України ухвалення найближчим часом постанови уряду щодо передачі від Мін’юсту до МОЗ функції надання медичної допомоги хворим в установах ДКВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-