3 березня: народний календар і астровісник

3 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вівсянки, або Ярила з бороною

Ярило – дуже древній міфічний персонаж, якого пов’язували з сонцем і плодючістю. Вважалося, що він цього дня брався за плуга й борону й ступав на землю. Тому селяни чи не востаннє оглядали інвентар, а якщо знаходили якусь поламку, то йшли до коваля. На початку березня у ковалів додавалося роботи.

А ще цього дня наші пращури вшановували пташку вівсянку – одну з найперших перелітних пташок, що віщувала справжнє весняне тепло. Навіть вівсяне печиво пекли, яке називалося вівсяниками. Березень був особливим місяцем. Він, як мовиться в народі, й усміхнеться, і заплаче, й ошкіриться крутим норовом. Недарма про його конозисту й непередбачливу вдачу кажуть: у березня жіночий характер, бо вночі тріщить, а вдень плющить. Та що б там не було, весна в березні бере своє. Тому інша народна мудрість стверджує: «У березні кожух і без ґудзиків теплий». Примічали: якщо береза опушиться раніше від клена – літо буде сухе, а пізніше – дощове. Тільки-но з’явилися підсніжники – час висівати в хаті овочі та квіти на розсаду.

Іменинник сьогодні Володимир.

Сьогодні 6-ий місячний день. Місяць продовжує залишатись у дещо втомленому Тільці (п’ятниця ж бо!), символ дня – розумний, але трохи зверхній Журавель. Можливо, сьогодні в декого з’явиться нагода поліпшити свій матеріальний стан, соціальний статус, блиснути знаннями або здібностями. Не впустіть свого шансу: таке трапляється вкрай рідко, до того ж, удача любить спритних. Сьогодні активними є нирки, тож будьте обережними з надмірним питтям, особливо пива. Цієї доби добре починати стосунки «з чистого аркушу», а гарні сни, які вам снилися цієї ночі, можуть справдитися, якщо ви про них нікому не розкажете. Покладіть їх, наче коштовність у скриньку, на дно пам’яті і забудьте, до пори до часу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –20,8, а найтеплішим у 1995 -  +11,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-