27 лютого: народний календар і астровісник

27 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Не завжди котові Масляна; прийшов Великий піст, прижав усім хвіст!

Відсьогодні в християн розпочинається Великий піст. Здавна перший тиждень посту, так само як і останній, вважався найсуворішим. Суспільне й громадське життя в цей період помітно притихало. Стихали веселі розваги, колективні забавки та дійства, музика, співи. Навіть молодь обмежувала свій традиційний збір на вечорницях. Якщо й сходилися, то лише невеликими гуртами, де переважно пряли та вишивали, оскільки «Бог в цей час сорок днів у пустелі постив, а тому гріх веселитися». Богомільні люди щотижня відвідували церкву, говіли й приймали причастя.

Перший понеділок седмиці Великого посту називався Жилавим, Збірним або Чистим. Напередодні господині ретельно вимивали посуд – миски, тарілки, ложки та горщики, «щоб не залишалося скоромини» і виставляли їх сушитися. В цей день, як казали селяни, - «посуд відпочиває», а звідси й назва Чистий понеділок. Цього дня не готували ніяких гарячих страв. Єдиним виробом були спечені зранку жиляники (жилованики, жилавинки) – пісні коржики з житнього борошна. На Вінниччині, перед тим, як посадити їх у піч, ворожили в такий спосіб. На кожного члена родини готували іменний книш. Оздобивши верхівку хрестиком із соломи, їх саджали на черінь і стежили, коли спечуться. Якщо жилявинок піднявся, то це означало довге й щасливе життя його власнику, а коли ж не виріс, тобто не піднялася верхівка або пригоріла, - скоро відійде з цього світу, і найгірше, якщо середина коржика осіла, - «то віщування гробу». У цей день хлопчики зранку оббігали сусідів, сповіщаючи: «Здрастуйте, з постом будьте здорові!»

Іменинники сьогодні Авксентій, Кирило, Михайло. 

Сьогодні 2-ий місячний день. Місяць росте, він продовжує залишатися в Рибах, символ дня – Ріг достатку. Добре починати цикл фізичних вправ, пізнавальний цикл, починати дієту. Сміливо записуйтесь на нові курси, освоюйте нові програми, «сідайте» на Дюкана й починайте займатися спортом – у вас все вийде! Позитивний день для вирішення матеріальних проблем, прийому на роботу нових співробітників – існує шанс, що вони досить гармонійно увіллються в усталений колектив. Для переговорів і ділового спілкування – час нейтральний. Надзвичайно корисно в цей період виступати меценатом або спонсором, адже нині діє закон: «Чим більше віддаєш, тим більше отримуєш».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –22,7, а найтеплішим у 2008 -  +15,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-