Білорус, який воював за Україну, отримав статус біженця в Польщі

Білорус, який воював за Україну, отримав статус біженця в Польщі

Укрінформ
Громадянин Білорусі, який воював в зоні АТО за Україну в складі батальйону "Донбас" під позивним Рустам Док, не зміг отримати український паспорт і змушений був тікати до Польщі.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Білорус розповів, що, кинувши все в своїй країні, поїхав воювати в Донбас ще в 2014 році.

"Буквально відразу ж влада України взяли мої дані нібито для надання українського громадянства і видачі офіційних документів солдата Нацгвардії і восени того ж року ці самі дані виявилися в руках у сепаратистів і в інтернеті", - написав він.

"На моїй навчанні, роботі, квартирі і життя в Білорусі можна було поставити хрест. Повернутися можна було в тюрму, бо, завдяки українській владі на батьківщині на всіх нас заведено кримінальні справи за статтею "найманство", - зазначив він.

За словами білоруса, коли закінчився термін його легального перебування в Україні, він безуспішно намагався отримати паспорт або притулок, щоб уникнути депортації.

"В серпні 2016 року мені довелося нелегально перейти кордон з Польщею, а після тижневого маршу по лісам і горам вже на польській стороні я звернутися з проханням про притулок", - додав колишній боєць.

Він зазначив, що у Польщі він чотири місяці провів у таборі для іноземців, пізніше його випустили у відкритий табір, а потім на свободу.

"Сьогодні я отримав листа про те, що мені Республіка Польща, чужа раніше країна за яку я не воював і для якої я був ніхто, надала мені статус біженця, за що я безмежно вдячний... Висновок з усього цього лише один: все, що не змогла і не зможе Україна - змогла і зможе Польща. Окремий «привіт» і «спасибі» тим, хто кричав і продовжує кричати, що в іноземних добровольців в Україні «все добре»", - написав боєць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-