23 лютого: народний календар і астровісник

23 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прохора; прийшов Прохір та Влас: «Невже скоро весна у нас?»

Преподобний Прохор жив у 12 столітті й був ченцем Києво-Печерського монастиря. Прославився він тим, що під час голоду виготовляв власноруч хлібці з лободи і роздавав їх люду, за що його прозвали Прохором Лободником. Благословенний ченцем хліб з лободи був не гіршим за справжній хліб, а вкрадений – гірким як полин. Пізніше, коли внаслідок суперечок князя Святополка Ізяславича з волинським князем Давидом Ігоровичем у Києві не стало карпатської солі (ось вам один із ранніх зразків економічної блокади), преподобний Прохор почав перетворювати на сіль попіл і віддавати її убогим і нужденним. Святополк, підбурюваний лихварями, зважився відібрати у монастиря всю виготовлену в такий спосіб сіль, але відібрана сіль знову перетворилася на попіл. Після цього князь покаявся у своїх гріхах і примирився з преподобним. З того часу Святополк постійно звертався до прп. Прохора з проханнями про молитву, а коли святий помер, власноруч поховав його в Ближніх печерах, неподалік від преподобного Антонія. Мощі святого покояться там і донині.

За народними прикметами, якщо 23, 24, 25 лютого іній на деревах, то слід чекати дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде «мокрим». Селяни казали: «На Прохора лютий бушує, але все одно – весну чує», «Прохір – на тепло повернув», «До Прохора стара охала: «Ой, студено!», прийшов Прохір та Влас: «Невже скоро весна у нас?»

Іменинники сьогодні Прохор, Ганна, Галина, Валентина.

Сьогодні 27-ий місячний день. Місяць у Водолії, символ дня – Тризуб. Гасло дня: «Тверезістю розуму й духу, відкриймо сокровенним знанням шлях!» Чудовий день для медитацій, прозріння. Можна знайти вихід зі складної заплутаної ситуації. Поблукаймо, наче Тесей похмурим критським лабіринтом, вб’ємо потвору-мінотавра, й щасливо повернемося назад. Головне – знайти спочатку Аріадну, яка б, дивлячись на нас сяючими закоханими очима, сунула в руки заповітний клубок ниток. Коли ж ні – виплутуймося самі.  Цього дня не рекомендується довго спати і розпочинати нових справ. Будьте обережними з вогнем і не задивляйтеся у дзеркала – вони поглинатимуть енергію, а вона дуже знадобиться вам у найближчі дні. Гарний день для будь-якого планування.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році – 22,7, а найтеплішим у 1998 -  +11,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-