Справа про збитий Іл-76: генералу Назарову сьогодні зачитають вирок

Справа про збитий Іл-76: генералу Назарову сьогодні зачитають вирок

Укрінформ
На судовому засіданні Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області сьогодні мають зачитати  вирок генералу Назарову, якого звинувачують у службовому недбальстві, що призвело до загибелі 49 людей та борту Іл-76.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Судове засідання має розпочатися об 11 годині.

Під час попереднього засідання, 26 січня, прокурор звернувся до суду з проханням позбавити Віктора Назарова волі на 8 років та стягнути з нього штраф, завданий державі, - понад 28 млн грн.

Обвинувачений не визнає себе винним та вимагає повернути суму застави, під яку його випустили з ізолятору тимчасового тримання – 365 тис. грн. Адвокати потерпілих вимагають по 500 тисяч кожній родині в якості моральної компенсації.

Водночас, рідні загиблих десантників нарікають на занадто пізнє повідомлення про час сьогоднішнього судового засідання, через що багато хто з них не зможе бути присутнім у судовій залі.

Як написала в Facebook сестра загиблого десантника  Іляна Гайдук, про проведення судового засідання повідомили занадто пізно і лише одному з потерпілих.

«Завтра вирок! Передчуття - погані! Повторюсь - враження заздалегідь продуманого сценарію! Скоріш за все, виправдальний вирок для генерала! 4 години тому секретар суду повідомила єдиного з потерпілих про найважливішу дату, яку ми чекали від початку трагедії. Як результат, на засідання не зможуть приїхати родини льотчиків, а також більшість родин десантників», - написала Гайдук.

Також, за її словами, з’явилася інформація про те, що залу суду під час вироку заповнять переодягнені в цивільне військові, які прагнуть домогтися виправдання Назарова.

«Попереджаю, що ми не дозволимо бути в залі суду стороннім особам, а саме тим, хто не є учасниками судового процесу», - написала сестра загиблого десантника.

Військова прокуратура з'ясувала, що Віктор Назаров, який та той час керував Штабом АТО, мав дані про засідку бойовиків та про наявність у них комплексу ПЗРК, але виліт військових літаків не скасував. Його звинувачують у службовій недбалості.

Після судового засідання 26 січня, коли розгляд кримінального провадження у справі щодо Назарова закінчився і судді перейшли в дорадчу кімнату для ухвалення рішення, військовослужбовці оперативного командування «Північ» та «Схід» виступили на захист екс-керівника штабу АТО (2014 рік) генерал-майора Назарова, пояснюючи це тим, що тепер можуть сказати те, про що мовчали раніше, аби не тиснути на суд.

Як відомо, 14 червня 2014 року над Луганським аеропортом з переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК), проросійськими бойовиками був збитий літак Іл-76МД. В результаті його падіння загинули 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Тодішнього начальника штабу АТО Назарова звинуватили у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 ККУ (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-