Сьогодні реалізується повноцінна політика захисту української мови - Гройсман

Сьогодні реалізується повноцінна політика захисту української мови - Гройсман

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що сьогодні вперше за роки незалежності України реалізується повноцінна політика щодо захисту та розвитку української мови і культури.

Про це він зазначив у вітанні з нагоди Міжнародного дня рідної мови, оприлюдненому на Урядовому порталі.

“У Державному бюджеті України на 2017 рік на розвиток української культури передбачено понад 3 млрд гривень, зокрема на кінематограф, іміджеві українські проекти у світі за різними напрямами, запуск українського інституту книги. Переконаний, що сьогодні вперше за роки незалежності реалізується повноцінна протекціоністська політика щодо захисту та розвитку української мови та культури”, - сказав глава уряду.

Він підкреслив, що кожного року українська мова активно розширює поле свого функціонування, і все більше представників молодших поколінь відчувають причетність до рідної мови та культури, усе більше яскравих культурних проектів, зокрема фільмів і книжок, завойовують серця шанувальників.

За його словами, великою перевагою нашої держави є те, що Україна є рідним домом для представників різних культур, їх рідної мови. “Сьогодні українська мова і культура – це креативна, динамічна субстанція, яка активно розвивається та доносить цікаві і непересічні смисли до всього світу”, - наголосив Прем’єр-міністр.

Як відомо, щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія цієї дати, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, і майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. 

В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Українська мова є рідною майже для 50 мільйонів людей. В Україні також є мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

Тема Міжнародного дня рідної мови 2017 року – «Стале майбутнє на основі багатомовного навчання».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-