Пацієнтські організації просять Президента зберегти антикорупційну реформу у закупівлі ліків

Пацієнтські організації просять Президента зберегти антикорупційну реформу у закупівлі ліків

Укрінформ
Громадські та пацієнтські організації закликали Президента зберегти антикорупційну реформу у сфері централізованих закупівель ліків. 

Йдеться про закріплену у Законі України від 19 березня 2015 року № 269-VIII функцію централізованих закупівель ліків, вакцин та виробів медичного призначення міжнародними спеціалізованими організаціями.

Про це йдеться у відкритому листі до Глави держави, який підписали представники 20 пацієнтських та громадських асоціацій та організацій.

"На жаль, саме зараз, коли очевидним став ефект від цієї антикорупційної реформи в сфері медичних закупівель, вона зазнає серйозних нападів, безпідставних звинувачень у корупції, маніпуляцій фактами та загальної дискредитації з боку тих осіб, які тепер втрачають надприбутки. До подібних маніпуляцій вдаються і окремі політики нашої країни, намагаючись зруйнувати наші спільні досягнення. Це ставить під загрозу не лише життя та здоров'я пацієнтів, які роками не доотримували життєво важливі ліки через розкрадання державних коштів, але і підриває імідж України на міжнародній арені", - йдеться у листі. 

Автори звернення зазначили, що закупівлі, проведені ПРООН, ЮНІСЕФ та Crown Agents, дозволили зекономити 800 млн грн порівняно з тими цінами, за якими проводилися закупівлі ліків Міністерством охорони здоров'я у 2014 році. Це надало можливість зокрема, забезпечити закупівлю на зекономлені 1,7 млн доларів додаткових ліків по програмі лікування туберкульозу. 

Крім того, завдяки залученню міжнародних спеціалізованих організацій, вдалося розширити конкуренцію на ринку державних закупівель. 

"У 40% тендерах переможцями стали нові гравці, у той час як в 2014 році 80% тендерів розігрувалися між собою компаніями, які належать двом особам в Україні", - зазначають громадські діячі.

Також міжнародні організації активно залучають до закупівель саме виробників лікарських засобів. ЮНІСЕФ здійснив закупівлі 100% вакцин та препаратів напряму у виробників, 78% постачальників ПРООН - виробники. 45% компаній, які перемогли на тендерах Crown Agents, є прямими виробниками ліків, реагентів та медичних виробів за онкологічними програмами.

У зверненні наголошується, що враховуючи позитивний досвід України у сфері закупівель ліків через міжнародні організації, цього року деякі сусідні країни, зокрема, Молдова, розпочинають таку саму процедуру. 

Як повідомлялося, у 2015 році Україна передала закупівлі за 12 програмами лікування на загальну суму 2 197 221 000 грн міжнародним організаціям ПРООН, ЮНІСЕФ та британській королівській агенції Crown Agents. За кошти бюджету 2016 року міжнародні організації здійснюють закупівлі за році на загальну суму 3,9 млрд грн. 

Також у лютому 2016 року Служба безпеки України повідомила про викриття корупційної схеми при закупівлі у 2012-2014 роках МОЗ лікарських засобів та виробів медичного призначення, яка призвела, серед іншого, до значного подорожчання лікарських засобів.

Зараз, за кошти держбюджету 2015 року в Україну поставлено 98% препаратів, зокрема 100% вакцин. За кошти держбюджету 2016 року ПРООН вже закупили відповідно до квоти лікарські засоби для лікування мукополісахаридозу на суму 178 690,6 тис. грн та для лікування громадян, які страждають на хворобу Гоше на суму 62 149,6 тис. грн. Також закуплено 31% медикаментів для лікування дітей, хворих на резистентну форму ювенільного ревматоїдного артриту та 23% виробів медичного призначення за напрямом "бульозний епідермоліз". 

ЮНІСЕФ вже здійснили поставку 32% препаратів для антиретровірусної терапії. Постачання вакцин, за кошти держбюджету 2016 року планується у другому кварталі 2017 року. Агенція Crown Agents розпочала процедури  закупівель та аналіз щодо можливості поставок лікарських засобів та медичних виробів, що перебувають під патентним захистом.̀

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-