Активісти

Активісти "накопали" в біографіях кандидатів до Верховного суду 7 гріхів

Укрінформ
Рух "Чесно" оприлюднив 7 гріхів кандидатів у Верховний Суд, головний серед яких - корупція.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції представник компанії «Чесно. Фільтруй суд!» Лідія Дрозд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ми проаналізували 653 кандидата у Верховний Суд і зіткнулися з негативною інформацією про багатьох суддів. Тому ми вирішили виділити 7 гріхів кандидатів проводячи паралель з біблійними», - сказала Дрозд.  

За словами представника руху "Чесно", перший гріх - це корупція.

«Досі жоден високо посадовець не сидить за корупцію, і ми вважаємо, що майбутні судді Верховного Суду не мають мати за собою шлейф корупції», - сказала вона. 

Дрозд зауважила, що посада судді Верховного Суду це практично на все життя, тому треба обирати найдостойніших і лише тих, хто має бездоганну репутацію.

Наступним гріхом рух "Чесно" вважає служіння режиму Януковича. У цьому контексті Дрозд зауважила, що багато судді, які подали свої кандидатури, служили режиму Януковича. Зокрема серед них є судді Майдану та судді, які виносили вироки Юлії Тимошенко та Юрію Луценко. 

Третім гріхом вважається кругова порука, яка роками вкорінювалася у судовій системі. Наш аналіз показує, що кандидати у ВС захищали суддів Майдану та повертали їх на посаду.

Наступні гріхи - це сумнівні рішення, які приймали кандидати на посаду та сумнівні статки. Стосовно сумнівних статків Дрозд зауважила, що це спірне питання, «бо не можна сказати, що хороший суддя це бідний суддя». Однак, за її словами, виникає чимало питань про правомірність виникнення статків деяких суддів та статків їх родин.

Шостий гріх - це зв'язки. Цей гріх був виділений, зокрема через можливість ознайомитись з деклараціями сімейних статків. Це стало дуже корисним, бо можна дізнатися про всю мережу родинних зв'язків кандидатів у судді. Дрозд зауважила, що серед кандидатів є родичі, які наразі працюють на окупантів як в Криму, так і на Донбасі і там виносять вироки як судді.

Останній гріх - це кримінальні справи. За словами Дрозд рух "Чесно" зафіксував випадки, коли судді чинили злочини і проти них були закриті кримінальні справи. Це зокрема стосується і смертельних ДТП. 

Це 7 гріхів, на які треба звернути увагу громадськості.

Дрозд зауважила, що рух "Чесно" не говорить, що всі кандидати недостойні і не ставить будь-якого клейма, однак громадськості треба ретельно ознайомитися з кандидатурами, які будуть обиратися у Верховний Суд. За її словами, усі довідки про кандидатів розміщені на сайті "Чесно" і з ними можна ознайомитися там.

Фото: V.Богданов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-