19 лютого: народний календар і астровісник

19 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вукола Телятника; бережіться вовків в овечих шкурах

Сьогодні святого Вукола – одного з перших учнів Іоанна Богослова, а ще – Варсонофія Великого та Іоанна Пророка. До Великого Посту – головної події року для християнина – залишається рівно тиждень, тому  сьогодні заговляються на м’ясо. З понеділка розпочинається Масляна – час веселощів та засилля сирно-молочної їжі: апетитних вареників у маслі й сметані, підсмажених до хрусткої тонюсінької скоринки млинців, налисників з різноманітною начинкою, пухких пиріжків і поважних рум’яних пирогів, що так і просяться до рота, точнісінько так само, як той вареник, що потрапив з Пацюкової макітри прямісінько до рота Вакули в незабутній повісті Миколи Васильовича Гоголя.

В народі цей день називали Вуколою Телятником, бо в цей період розпочиналося активне отелення корів і на світ з’явялися телятка. Тож опікувалися наші пращури коровами: давали їм смачну каров’ячу їжу, обкурювали хліви духм’яним чебрецем, аби ніяка нечисть, особливо ж якась місцева відьма (а їх завжди було чимало), не проникала до годувальниці. Примічали погоду: якщо ранкова зірниця швидко гасла – на мороз.

Іменинники сьогодні Іван, Христина, Максим, Марія, Марфа.

Сьогодні 23-ій місячний день. Місяць спадає, він у пильному Срільці, символ дня – крокодил Маккара. Важкуватий день зі складною енергетикою: можуть виникнути спокуси, з’являтися різного роду випробування, а також провокації, часом дуже тонкі. Приділіть увагу собі, власній оселі. Заглибтеся в прибирання, нехай цей процес стане для вас своєрідним творчим актом, схожим на мистецький перформанс, а не вимушеною необхідністю – обтяжливою і нервовою. В цей період послаблюється імунітет, вразливим стає хребет. Треба побільше рухатися; не рекомендуються хірургічні втручання, не варто сьогодні відвідувати і перукарню. До мінімуму обмежте контакти. Уникайте людних місць і нових компаній. Камінь дня – чорний нефрит – камінь перемоги і величі (особливо нефрит актуальний під час воєн і криз). Саме з суцільного шматка чорного нефриту виготовлена плита гробниці Тамерлана у Самарканді.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – 27,4 а найтеплішим у 1995 -  +10,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-